ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.01.2022 - Vesoljski teleskop James Webb uspešno razprt v končno obliko
  Vesoljski teleskop James Webb uspešno razprt v končno obliko  

Washington, Združene države Amerike
08.01.2022

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 08.01.2022 ob 20:50

Več kot milijon kilometrov od Zemlje in po treh četrtinah poti do ciljne točke L2 sistema Sonce-Zemlja je vesoljski teleskop James Webb danes ob 16:28 po srednjeevropskem času razprl še desno stran glavnega zrcala. Zadnji del glavnega zrcala se je v končni položaj zapahnil ob 19:17 in s tem zaključil preobrazbo vesoljskega plovila iz zložene v končno obliko. Ob izstrelitvi z evropsko raketo ariane 5 je največji vesoljski teleskop namreč moral biti zložen.

Dva tedna po izstrelitvi so strokovnjaki znanstvenega inštituta za vesoljske teleskope (STScI) v Baltimoru v ameriški zvezni državi Maryland, ki za ameriško vesoljsko agencijo NASA upravlja z vesoljskima teleskopoma Hubble in Webb, postopno razprli nosilce senčnika teleskopa in nato razvili pet slojev samega senčnika, ki meri 20 x 14 metrov. Nad pogonski odsek plovila se je dvignili instrumentalni odsek z glavnim zrcalom ter v sredo iztegnil še trojni nosilec sekundarnega zrcala. Za popolno razprtje največjega in najbolj kompleksnega vesoljskega teleskopa je bilo potrebnih kar 344 korakov!

V naslednjih tednih bodo strokovnjaki začeli z večmesečnim umerjanjem posameznih segmentov glavnega zrcala, ki je sestavljeno iz 18 neodvisno pomičnih delov. Za njihovo premikanje skrbi 126 električnih motorjev, ki bodo omogočili, da bodo segmenti delovali kot enovito zrcalo in usmerjali zbrano svetlobo v sekundarno zrcalo. Pred prihodom v orbito okrog ciljne točke L2, kar se bo zgodilo pred koncem januarja, bo vesoljski teleskop opravil še en manjši popravek tirnice. Evropska raketa ariane 5 je zelo natančno utirila teleskop v začetno tirnico zato najnovejše ocene strokovnjakov kažejo, da bo plovilu ostalo dovolj goriva za dvajset let delovanja, torej dvakrat več od načrtovanih deset let.

Izstrelili raketo ariane 5 z vesoljskim teleskopom James Webb

 

Ilustracija vesoljskega teleskopa Webb
 v danes doseženi končni obliki +

.

Zloženo vesoljsko plovilo po ločitvi
od zadnje stopnje rakete ariane 5 +

.
 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2022

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune