ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

07.03.2020 - Kmalu izstrelitev rakete vega s prvima slovenskima satelitoma
  Kmalu izstrelitev rakete vega s prvima slovenskima satelitoma  

Kourou, Francoska Gvajana
07.03.2020

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 01.06.2020 ob 20:40

Evropska družba Arianespace je sporočila, da znova začenja s pripravami na izstrelitev rakete vega s 53 malimi sateliti, ki je bila sredi marca preložena zaradi pandemije koronavirusa. Za novi datum izstrelitve, ko bosta v zemeljsko orbito utirjena tudi prva slovenska satelita Trisat in NEMO-HD, je določila 18. junij.

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 16.03.2020 ob 20:20

Evropska družba Arianespace, ki skrbi za izstrelitev raket z evropskega izstrelišča v Kourouju v Francoski Gvajani, je sporočila, da do nadaljnjega odpoveduje vse načrtovane izstrelitve raket ariane 5, vega in sojuz. Kot prva bi 24. marca morala v vesolje poleteti lahka raketa vega s prvima dvema slovenskima satelitoma. Družba Arianespace se je odločila, da v skladu z ukrepi, ki so jih sprejele francoske oblasti za zajezitev epidemije koronavirusa, začasno prekine vse dejavnosti v Gvajanskem vesoljskem središču (CSG) v Kourouju. Priprave se bodo nadaljevale, ko bodo to dopuščale zdravstvene razmere.

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 07.03.2020 ob 21:35

Na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou v Francoski Gvajani v Južni Ameriki družba Arianespace opravlja še zadnje priprave pred izstrelitvijo lahke evropske rakete vega (VV16), ki bo prva po lanskoletni neuspešni izstrelitvi. Raketa naj bi vzletela 24. marca ob 02:51 po srednjeevropskem času. Opremljena bo s sistemom za utirjenje množice satelitov, ki ga je razvila Evropska vesoljska agencija (ESA). V 500 kilometrov visoko in s Soncem sočasno polarno orbito bosta med 42 sateliti utirjena tudi prva slovenska satelita: Trisat in NEMO-HD.

Iz Centra odličnosti Vesolje-SI so sporočili, da je njihova strokovnjakinja na izstrelišču konec februarja opravila zadnje preizkuse satelita NEMO-HD, preden je bil nameščen na vrh rakete skupaj z ostalimi plovili. Satelit, ki ima maso 70 kg, so za Slovenijo izdelali v kanadskem Laboratoriju za vesoljske polete Inštituta za vesoljske študije Univerze v Torontu. Tudi manjši satelit Trisat, ki ima maso okrog 4,4 kg in je plod domačega sodelovanja med Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru ter slovenskima podjetjema Skylabs in Beyond Semiconductor, je že umeščen v lansirni vsebnik z drugimi malimi sateliti vrste CubeSat. Slovenska satelita sta opremljena s kamerami za opazovanje zemeljskega površja in bosta z nadzornima središčema povezana tudi preko zemeljskih sprejemnih postaj, ki stojijo v Sloveniji.

Prva neuspešna izstrelitev lahke evropske rakete vega
Prva slovenska satelita bosta v vesolje poletela leta 2019

 

Vega na izstrelišču +

.

Trisat +

NEMO-HD +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2020

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune