ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.04.2019 - Izstrelili ameriško raketo falcon heavy s satelitom Arabsat 6A
  Izstrelili ameriško raketo falcon heavy s satelitom Arabsat 6A  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
12.04
.2019

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 12.04.2019 ob 01:10

S ploščadi 39A na Kennedyjevem vesoljskem središču na Floridi je ameriško podjetje SpaceX ob 00:36 po srednjeevropskem času drugič izstrelilo ameriško težko nosilno raketo falcon heavy. Tokrat so raketo sestavljale tri nove prve stopnje različice block 5, ki so zmogljivejše od starejših stopenj, ki so sestavljale prvo raketo, ki je poletela februarja lani. Nad srednjo prvo stopnjo je bila druga stopnja rakete, na vrhu nje pa telekomunikacijski satelit Arabsat 6A z maso dobrih 6.000 kg.

Stranski prvi stopnji sta svoje delo opravili dve minuti in pol po izstrelitvi, se ločili od preostanka rakete in začeli vračati proti Floridi. Minuto kasneje je motorje ugasnila tudi srednja prva stopnja in se začela nadzorovano spuščati skozi ozračje proti plavajoči ploščadi, ki jo je čakala v Atlantiku. Medtem, ko je druga stopnja s satelitom nadaljevala pot v vesolje, sta se stranski prvi stopnji spustili skozi ozračje in slabih osem minut po izstrelitvi sočasno pristali na sosednjih betonskih ploščadih LZ-1 in LZ-2, nekaj kilometrov stran od izstrelišča. Minuto kasneje je svoje delo opravila tudi druga stopnja rakete in ugasnila motor. Še minuto kasneje se je na Zemljo vrnila srednja prva stopnja in uspešno pristala na plavajoči ploščadi Of course I still love you v Atlantiku. Podjetju SpaceX je danes prvič uspelo, da so se na Zemljo varno vrnile vse tri prve stopnje falcona heavy.

Druga stopnja rakete je po 23 minutah mirovanja še drugič vžgala svoj motor in sicer za minuto in pol. Pet minut kasneje, ob 01:09, se je Arabsat 6A ločil od zadnje stopnje falcona heavy in utiril v načrtovano eliptično prehodno orbito, od koder bo sam nadaljeval potovanje v ciljno geostacionarno orbito.

Naslednja izstrelitev falcona heavy je načrtovana za junij, ko bo raketa utirila več satelitov za ameriške letalske sile (USAF).

Prvič izstrelili ameriško težko raketo falcon heavy

 

Izstrelitev falcona heavy +

.

Stranski stopnji tik pred pristankom +

.

Srednja prva stopnja po pristanku +

.

Raketa na izstrelitveni ploščadi 39A +

..

Raketa med sestavljanjem +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2019

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune