ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.03.2019 - Prvič poletela nova ameriška vesoljska ladja Crew Dragon
  Prvič poletela nova ameriška vesoljska ladja Crew Dragon  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
02.03
.2019

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 02.03.2019 ob 09:00

S Kennedyjevega vesoljskega izstrelišča na Floridi je ameriško podjetje SpaceX danes ob 08:49 po srednjeevropskem času izstrelilo raketo falcon 9, ki je v vesolje ponesla prvo vesoljsko ladjo Dragon druge generacije, imenovano Crew Dragon. Po tem, ko je prva stopnja rakete opravila svoje delo, se je nadzorovano spustila skozi Zemljino ozračje in varno pristala na samodejni plavajoči ploščadi, ki jo je čakala v Atlantskem oceanu, nekaj sto kilometrov od obale Floride. Enajst minut po izstrelitvi se je Crew Dragon ločil od zadnje stopnje rakete in utiril v začetno orbito.

Danes izstreljeni Crew Dragon ima maso 12.055 kg in predstavlja doslej najtežji tovor, ki ga je v vesolje ponesla raketa falcon 9. Plovilo je skupaj s spodnjim odprtim tovornim odsekom, na katerem so sončne celice, visoko 8,1 m, v njegovi kapsuli pa je prostora za sedem astronavtov (za odprave po naročilu ameriške vesoljske agencije NASA bo kapsula opremljena s štirimi sedeži, preostali prostor bo namenjen tovoru).

Ker gre za prvi poskusni polet Crew Dragona, plovilo potuje brez posadke, samodejno. Crew Dragon je za razliko od tovornih ladij Dragon opremljen z vsemi sistemi, ki so potrebni za vzdrževanje življenja posadke in bo med šestdnevno poskusno odpravo obiskal Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), kamor bo dostavil 204 kg tovora. Na enem od štirih sedežev v plovilu je lutka s tipali, ki je oblečena v vesoljski skafander podjetja SpaceX.

Pod pokrovom na nosu plovila je spajalni mehanizem, ki bo prvič po zadnjem odhodu ameriškega raketoplana leta 2011 omogočil samodejno združitev ameriškega plovila z vesoljsko postajo, brez, da bi mu pomagala kanadska mehanična roka Canadarm2 (ameriški tovorni ladji Dragon in Cygnus ter japonski HTV se brez njene pomoči ne morejo združiti z MVP). Plovilo se bo v nedeljo samodejno približalo postaji in opoldne združilo z vmesnikom PMA-2 na ameriškem modulu Harmony, ki je opremljen z novim spajalnim mehanizmom IDA.

Ameriška vesoljska agencija NASA načrtuje prvi poskusni polet Crew Dragona s posadko za julija letos. Pogoj je, da bo tokratni poskusni polet DM-1 potekal brez težav in da bo SpaceX uspešno opravil tudi preizkus ločitve plovila od rakete med simulirano neuspešno izstrelitvijo, ki naj bi ga opravili še pred poletjem, prav s to kapsulo, ki je danes odletela v vesolje.

NASA predstavila prve posadke za novi ameriški plovili
SpaceX predstavil skafander za vesoljsko plovilo Dragon 2

Predstavljeno plovilo dragon V2 za prevoz posadke

Zbrani podatki in novice o odpravi MVP-58
Zbrani podatki o Mednarodni vesoljski postaji (MVP)

 

Današnja izstrelitev +

.

Kapsula na vrhu rakete,
ob njej most za dostop +

.

Raketa s plovilom na izstrelišču, ob prenovljenem stolpu in novem
mostu za dostop posadke +

.

Notranjost kapsule Crew Dragona +

.

Prva stopnja rakete falcon 9 po
 pristanku na ploščadi v Atlantiku +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2019

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune