ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

28.10.2018 - Prva slovenska satelita bosta v vesolje poletela leta 2019
  Prva slovenska satelita bosta v vesolje poletela leta 2019  

Ljubljana, Slovenija
28.10
.2018

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 28.10.2018 ob 08:00

Slovenska tiskovna agencija (STA) poroča, da sta prva slovenska satelita po več letih izdelovanja in priprav končno nared za polet v vesolje. Nanosatelit Trisat in mikrosatelit NEMO-HD naj bi v orbito ponesla evropska lahka raketa vega, ki jo bodo z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani izstrelili predvidoma v prvi polovici leta 2019. Ni še jasno, ali bi se to lahko zgodilo že februarja 2019, ko je načrtovana izstrelitev vege, ki bo kot glavni tovor v vesolje ponesla italijanski satelit za daljinsko zaznavanje PRISMA. Evropska vesoljska agencija ESA je po poročanju STA že potrdila, da sta slovenska satelita primerna za izstrelitev.

Nanosatelit Trisat ima maso okrog 4,4 kg in je sestavljen iz treh enot CubeSat, kar pomeni, da meri približno 30x10x10 cm. Gre za t.i. študentski satelit, ki so ga načrtovali in sestavili na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, kjer bodo poskrbeli tudi za zemeljsko postajo za nadzor satelita. Plovilo ima vgrajeno multispektralno kamero (SWIR) za opazovanje zemeljskega površja. Pri izdelavi satelita sta sodelovali slovenski podjetji SkyLabs iz Maribora, ki je poskrbelo za razvoj kamere in procesorja PicoSky, ter Beyond Semiconductor iz Ljubljane, ki je razvilo komunikacijski modul.

Mikrosatelit NEMO-HD ima maso okrog 70 kg in meri približno 60x60x60 cm, za Center odličnosti Vesolje-SI pa so ga na osnovi modela Nautilus razvili in izdelali v kanadskem Laboratoriju za vesoljske polete (SFL) Inštituta za vesoljske študije Univerze v Torontu. Plovilo je opremljeno s kamerama za ozko in široko-kotno opazovanje zemeljskega površja. V realnem času, ko je v vidnem polju zemeljske sprejemne postaje, lahko pošilja tudi video visoke ločljivosti. V okviru projekta je Center odličnosti Vesolje-SI postavil tudi dve zemeljski postaji za nadzor satelita.

Po informacijah STA bo pred izstrelitvijo za Trisat potrebno pridobiti še odločbo o dodelitvi radijskih frekvenc pri Mednarodni komunikacijski zvezi, za Nemo HD pa dodatna finančna sredstva. Država bo morala ustanoviti tudi register vesoljskih plovil.

 

Raketa vega na izstrelišču +

.

Ilustracija nanosatelita Trisat +

.

Trisat med preizkušanjem +

.

Ilustracija satelita NEMO-HD +

.

NEMO-HD med izdelavo +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2018

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune