ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.04.2018 - Izstrelili falcon 9 z ameriško tovorno ladjo Dragon CRS-14
  Izstrelili falcon 9 z ameriško tovorno ladjo Dragon CRS-14  

Cape Canaveral, Združene države Amerike
02.04
.2018

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 02.04.2018 ob 22:45

Z ameriškega letalskega oporišča Cape Canaveral na Floridi so ob 22:30 po srednjeevropskem času s ploščadi SLC 40 izstrelili ameriško raketo falcon 9, ki je v vesolje ponesla ameriško samodejno tovorno ladjo Dragon CRS-14. Kapsula, ki sestavlja tovorno ladjo, je tokrat uporabljena že drugič, prvič je poletela med odpravo Dragon CRS-8 aprila 2016. Tudi prvo stopnjo rakete falcon 9 so danes uporabili že drugič, prvič je poletela avgusta lani, ko je v vesolje ponesla Dragona CRS-12. Prve stopnje danes v Atlantiku ni čakala plavajoča ploščad, na kateri bi lahko pristala, zato se je ob koncu nadzorovano spustila v ocean. Podjetje SpaceX je med spuščanjem stopnje skozi ozračje preizkusilo nove manevre in na koncu stopnjo pustilo, da potone, saj je po dveh izstrelitvah ni nameravalo več uporabljati.

Približno deset minut po izstrelitvi se je od druge stopnje falcona 9 tovorna ladja Dragon CRS-14 uspešno ločila in utirila v začetno orbito okrog Zemlje. Nekaj minut kasneje je razvila plošči s sončnimi celicami. Plovilo nosi skupno 2.647 kg tovora, od tega je v kapsuli 1.070 kg znanstvene opreme in poskusov, 344 kg potrebščin za posadko, 128 kg opreme za ameriški in 11 kg za ruski del postaje, 99 kg opreme za vesoljske sprehode in 49 kg računalniške opreme. Preostalih 926 kg tovora je v odprtem tovornem prostoru za kapsulo, kjer so paleta za izpostavitev vzorcev materialov vesolju (MISSE-FF), obnovljena črpalka za hladilni sistem postaje in znanstveni instrument ASIM, ki ga je prispevala Evropska vesoljska agencija in bo pritrjen na zunanjost evropskega modula Columbus, od koder bo preučeval razelektritvene pojave v najvišjih slojih Zemljinega ozračja.

Prihod Dragona CRS-14 v bližino Mednarodne vesoljske postaje je načrtovan za sredo dopoldne, ujetje plovila z mehanično roko Canadarm2 in združitev z modulom Harmony pa bo sledila okrog 13. ure po našem času.

Zbrani podatki in novice o odpravi MVP-55
Zbrani podatki o Mednarodni vesoljski postaji (MVP)

 

Današnja izstrelitev falcona 9 +

.

Dragon po ločitvi od rakete +

.

Pogled na plovilo na vrhu rakete +

.

Odprt tovorni prostor Dragona
med pripravami na izstrelitev +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2018

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune