ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

14.01.2017 - Izstrelili falcon 9 z desetimi sateliti vrste Iridium Next
  Izstrelili falcon 9 z desetimi sateliti vrste Iridium Next  

Vandenberg, Združene države Amerike
14.01
.2017

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno: 14.01.2017 ob 20:15

Druga stopnja falcona 9 je ob 19:47 minut po izstrelitvi še drugič in sicer za tri sekunde vžgala svoj raketni motor ter se skupaj s sateliti utirila v načrtovano polarno orbito z višino 622 km. Od vmesnika na stopnji se je prvi satelit Iridium Next ločil sedem minut po utirjenju, deseti pa petnajst minut za prvim, ob 20:10 po srednjeevropskem času. S tem se je uspešno zaključila 29. izstrelitev rakete iz družine falcon 9 po letu 2010.

Piše Simon Zajc
Objavljeno: 14.01.2017 ob 19:05

Ameriška družba SpaceX je prvič po tem, ko je septembra lani pred preizkusom na izstrelišču Cape Canaveral na Floridi razneslo raketo falcon 9 z izraelskim satelitom AMOS-6, danes ob 18:55 po srednjeevropskem času z ameriškega letalskega oporišča Vandenberg v Kaliforniji izstrelila raketo falcon 9. Raketa je v vesolje poletela z desetimi sateliti vrste Iridium Next, ki bodo omogočali telefoniranje in pošiljanje sporočil kjerkoli na svetu. Nova plovila bodo nadomestila stare satelite Iridium, izstreljene med letoma 1997 in 2002, ki jih v zemeljski orbiti trenutno deluje še 64. Devet minut po izstrelitvi se je druga stopnja falcona 9 s sateliti utirila v začasno orbito. Petdeset minut po izstrelitvi bo stopnja za tri sekunde ponovno vžgala motor in se nato utirila v končno krožno orbito z višino okrog 625 km in naklonom 86° glede na ekvator. Ločevanje satelitov, od katerih ima vsak maso 860 kg, od vmesnika na raketi se bo začelo 59 minut po izstrelitvi in končalo 15 minut kasneje. SpaceX ima z operaterjem Iridium podpisano pogodbo za izstrelitev 70 satelitov nove generacije, ki so jih načrtovali v francoski družbi Thales Alenia Space, izdeluje pa jih ameriški Orbital ATK. Do leta 2018 bo tako poletelo še šest falconov 9 s po desetimi sateliti Iridium Next.

Potem, ko je približno dve minuti in pol po današnji izstrelitvi prva stopnja falcona 9 opravila svoje delo in se ločila od druge stopnje, se je obrnila nazaj k površju Zemlje, zopet vžgala motorje in se začela nadzorovano spuščati proti Tihemu oceanu. Spust je raketa usmerjala s pomočjo aerodinamičnih mrežastih lopatic na vrhu stopnje in plinskimi potisniki, povsem na koncu pa je zavirala s skupino glavnih raketnih motorjev. Stopnja je osem minut po izstrelitvi uspešno pristala na sredini nove plavajoče pristajalne ploščadi Just read the instructions, ki jo je čakala na v naprej določenem mestu v oceanu.

Preiskava, ki je sledila lanski eksploziji falcona 9 pred preizkusom na ploščadi na Cape Canaveralu, je pokazala, da je do težave prišlo med polnjenjem rakete z gorivom. Izredno ohlajeni kisik je namreč pronical skozi ovojnico iz ogljikovih vlaken, ki obdaja aluminijasti rezervoar z izredno hladnim helijem, ki je potopljen v večjem rezervoarju s kisikom druge stopnje rakete. Trenje med ujetim kisikom in vlakni rezervoarja s helijem je botrovalo skoraj hipnemu vžigu kisika in posledični eksploziji goriva v raketi.

Posnetek prenosa izstrelitve in pristanka falcona 9 (Iridium)
Na izstrelišču eksplozija pred preizkusom rakete falcon 9

 

Današnja izstrelitev falcona 9 +

.

Izstrelitvena ploščad s falconom 9 +

.

Prva stopnja na pristajalni ploščadi +

.

Polet prve stopnje do ploščadi +

.

Sateliti Iridium Next pred zaprtjem pod aerodinamični okrov falcona 9 +

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.
Copyright
© Simon Zajc, Vesolje.net 1997-2017

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune