ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.07.2008 - Kozmonavta med sprehodom pregledala Sojuz TMA-12
Novice - Kozmonavta med sprehodom pregledala Sojuz TMA-12

 


Koroljov, Rusija

petek, 11.07.2008

.


Piše Simon Zajc

Objavljeno
: 11.07.2008 ob 05:50

Povejte vaše mnenje na forumu!

Ruska kozmonavta Sergej Volkov in Oleg Kononenko sta se v četrtek, 10. julija, ob 20:48 po srednjeevropskem času odpravila na prvi vesoljski sprehod med 17. glavno odpravo (MVP-17) na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Tretji član posadke, ameriški ladijski inženir Gregory Chamitoff, je med sprehodom čakal v vesoljskem plovilu Sojuz TMA-12. Lopute med moduli, ki sestavljajo postajo, so bile iz preventivnih razlogov zaprte, za primer, če posadki ne bi uspelo vstopiti nazaj v postajo in bi se v sojuzu predčasno vrnila na Zemljo.
Potem, ko sta kozmonavta izstopila iz ruskega združevalnega modula Pirs, ki služi tudi kot zračna zapora, je poveljnik odprave MVP-17 Volkov pripravil enega od dveh ruskih teleskopskih žerjavov strela, ki sta na Pirsu. Sam je ostal pri upravljalnem mestu žerjava, ladijski inženir Kononenko pa se je pripel na njegov drugi konec. S pomočjo strele se je Kononenko nato približal ruskemu plovilu Sojuz TMA-12, ki je združeno s spodnjo stranjo Pirsa (glej skico).
Kononenko, čigar ruski skafander orlan M je bil tokrat opremljen tudi z ameriško kamero, ki je omogočila neposredni prenos slike v rusko nadzorno središče (CUP) v Koroljovu pri Moskvi, je z nožem zarezal v izolacijsko prevleko na sojuzu. To je storil na delu, kjer sta združena pristajalna kapsula in pogonsko-instrumentalni odsek plovila. Volkov in Kononenko sta iz vmesnika med odsekoma nato s skupnimi močmi odstranila enega od desetih eksplozivnih zapahov, ki poskrbijo za ločitev delov sojuza med vračanjem na Zemljo.
Eden od pirotehničnih spojev, ki so nameščeni v petih parih, bi lahko bil vzrok, da se pri zadnjih vrnitvah sojuzov dva odseka nista povsem ločila pred vstopom v ozračje. Temu je bila zato sledila balistična, torej zasilna vrnitev na Zemljo. Pirotehnični spoj na mestu pet sta kozmonavta odklopila od električnega kabla, ga odstranila in shranila v zaščitno posodo. Po koncu sprehoda sta ga prinesla v postajo. Zapah bodo ob koncu odprave MVP-17 vrnili na Zemljo, kjer ga bodo preučili strokovnjaki ruske družbe RKK Energija, ki izdeluje sojuze.
Po opravljenem delu sta Volkov in Kononenko pospravila za seboj in se vrnila v modul Pirs. Danes, 11. julija, ob 03:06 po našem času sta zaključila vesoljski sprehod, ki je trajal 6 ur in 18 minut.

Sojuz TMA-11 s tričlansko posadko se je vrnil na Zemljo
Sojuz TMA-10 v zasilnem načinu varno pristal v Kazahstanu
17. glavna posadka na MVP (MVP-17)
Mednarodna vesoljska postaja (MVP)
Vesoljsko plovilo Sojuz TMA-12

Vesoljca pri žerjavu strela na Pirsu

.

Kononenko v bližini Sojuza TMA-12

.

Fotografija pirotehničnega zapaha

.

Skica Mednarodne vesoljske postaje
Za prikaz večje slike klikni na sličico

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2008

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune