ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.04.2008 - Sojuz TMA-11 s tričlansko posadko se je vrnil na Zemljo
Novice - Sojuz TMA-11 s tričlansko posadko se je vrnil na Zemljo

 


Koroljov, Rusija

sobota, 19.04.2008

.


Piše Simon Zajc

Objavljeno
: 19.04.2008 ob 11:10 in 12:00

Povejte vaše mnenje na forumu!

Peggy Whitson in Jurij Malenčenko, člana posadke MVP-16 in prva južnokorejska astronavtka Soyeon Yi so se danes ponoči poslovili od članov posadke MVP-17, poveljnika Sergeja Volkova ter ladijskih inženirjev Olega Kononenka in Garretta Reismana, ki ostajajo na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Malenčenko, Whitsonova in Yijeva so odšli v rusko vesoljsko plovilo Sojuz TMA-11 in ob 04:09 po srednjeevropskem času za seboj zaprli loputo. Plovilo se je ob 07:06 ločilo od spajalnega mehanizma na spodnji strani ruskega modula Zarja in se oddaljilo od postaje, s katero je bilo združeno 190 dni.

Sojuz TMA-11 se je pod poveljstvom Jurija Malenčenka obrnil z motorjem v smeri kroženja in ob 09:40 za dobre štiri minute vžgal svoj raketni motor ter tako zmanjšal hitrost. Dvajset minut kasneje se je plovilo razdelilo na tri dele: od pristajalnega odseka z vesoljci sta se ločila orbitalni in pogonsko-instrumentalni odsek. Kapsula je ob 10:07, ko je bila na višini okrog 102 km, vstopila v gostejše sloje Zemljinega ozračja. Med vračanjem jo je varoval toplotni ščit. Padala so se začela odpirati na višini okrog 11 km. Pristanek v kazahstanski stepi so ublažili še pristajalni motorji na spodnji strani kapsule.

Ruski helikopterji z ekipami strokovnjakov in zdravnikov so signal s pristajalnega odseka plovila zaznali šele okrog 11:00, to je pol ure po predvidenem času pristanka (10:30). Kot kaže je med vračanjem prišlo do težav, saj je kapsula zgrešila predvideno mesto pristanka za celih 475 km (po drugih podatkih 420 km). Šlo je za rezervni, balistični način pristanka, med katerim se je kapsula spuščala pod ostrejšim kotom, na posadko pa deloval večji negativni pospešek (9-10 G). Podobno se je zgodilo tudi v primeru vrnitve Sojuza TMA-1 in Sojuza TMA-10. Posadka Sojuza TMA-11 se je ruskemu središču za upravljanje poletov v Koroljovu pri Moskvi oglasila po satelitskem telefonu. Do takrat nadzorniki niso vedeli ničesar o stanju plovila. Vesoljci so sporočili, da se počutijo dobro.

Predaja poveljstva na Mednarodni vesoljski postaji
Mednarodna vesoljska postaja (MVP)
Odprava MVP-16
Sojuz TMA-11

Helikopterji pri pristajalnem
 odseku Sojuza TMA-11

.

Sojuz se oddaljuje od MVP

.

Vesoljsko plovilo Sojuz TMA-11

.

Slovo v modulu Unity

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2008

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune