ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.12.2007 - Avtorja predstavila knjigo Valvasor in astronomija
Novice - Avtorja predstavila knjigo Valvasor in astronomija

 


Ljubljana, Slovenija

petek, 14.12.2007

.


Piše
Simon Zajc
Objavljeno
: 14.12.2007 ob 06:30

Povejte vaše mnenje na forumu!

Na novinarski konferenci, ki je potekala v četrtek, 13. decembra, v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti v Ljubljani, je bila javnosti predstavljena knjiga "J. V. Valvasor in astronomija". O vsebini knjige, ki je izšla pri založbi Jutro, sta spregovorila avtorja dr. Stanislav Južnič in prof. Marijan Prosen. Avtorja odkrivata, da se je kranjski polihistor ukvarjal tudi z astronomijo, imel veliko knjig o tej vedi in tudi astronomske naprave. Predstavitev je zajeta v video posnetku, ki traja pol ure in si ga lahko ogledate v spodnjem oknu:

 

O knjigi J. V. Valvasor in astronomija

Dosedanje raziskovalce so zanimali predvsem kranjski astronomi, ki jih je Valvasor našteval v svojih delih, predvsem v Slavi vojvodine Kranjske. Dejansko pa je bil Valvasor sam delujoč znanstvenik, naravoslovec in tehnik, nekoliko tudi astronom. Prav o njegovih astronomskih nagnjenjih piše naša knjižica. Valvasorjevo zanimanje za astronomijo je bilo tesno povezano z londonsko Kraljevo družbo, ki si je zelo želela znanstvenega sodelavca in poročevalca iz naših krajev. Sicer pa je Valvasorjevo znanje izhajalo iz globoke in stare kranjske astronomske tradicije. Pri svojih nakupih astronomskih knjig se je Valvasor v veliki meri opiral na izkušnje svojih starejših prijateljev in vzornikov, predvsem na dobra tri desetletja starejšega deželnega glavarja, grofa Volfa Engelberta Turjaškega, in na sina ljubljanskega župana, Janeza Ludvika Schönlebna. Pri tem posebej izpostavljamo zanimivo dejstvo, da smo današnji Slovenci Valvasorja poslovenili, njegovega znanstvenega in še posebej astronomskega vzornika, Volfa Engelberta Turjaškega, pa ne.

Stanislav Južnič in Marijan Prosen

Dr. Stanislav Južnič je bil rojen v San Franciscu. Diplomiral je na oddelku za tehniško fiziko Univerze v Ljubljani. Magistriral in doktoriral je na oddelku za zgodovino iste univerze. Njegovo osnovno področje raziskovanja je fizika kranjskih jezuitov in njihovih študentov v 17. in 18. stoletju. Po doktoratu je na univerzi Saint Louis in pri oddelku za zgodovino znanosti Univerze v Oklahomi raziskoval uspehe kranjskega jezuita-astronoma Hallersteina v Pekingu, znanstveno, vojaško in prostozidarsko dejavnost Jurija Vege  ter komaj verjetne uspehe Vegovega profesorja astronomije Gabrijela Gruberja. Zanimajo ga povezave ljubljanskih jezuitov z njihovimi bogatimi meceni knezi Turjačani, z baroni Erbergi, in pa znanstvena snovanja jezuitskega dijaka Janeza Vajkarda Valvasorja.

Marijan Prosen - Majo je poklicni astronom, prof. mat. in fiz. - učitelj svetnik. Deset let je delal kot strokovni sodelavec na Astronomsko-geofizikalnem observatoriju na Golovcu, ostala leta do upokojitve pa je poučeval matematiko, fiziko in astronomijo na srednjih šolah v Ljubljani. Je učitelj in pisec učbenikov, propagator astronomije, pisec vsebin svetovne in naše zgodovine astronomije ... Piše izključno v slovenskem jeziku, na kar je posebno ponosen. Njegova bibliografija obsega okrog 80 publikacij, od tega je petina učbenikov astronomije in geometrije. Spisal je še okoli 1200 člankov astronomske vsebine. Imel je tudi okoli 330 astronomskih delavnic, skupinskih opazovanj in predavanj ter samostojno razstavo del. Za poljudno delo Utrinki iz astronomije  je prejel Levstikovo nagrado in pri Slovenski znanstveni fundaciji priznanja Donator, Zvezda leta in Prometej znanosti, za življenjsko delo pa nagrado Republike Slovenije na področju šolstva.

Naslovnica knjige

tabSD.gif (826 bytes)

 

Avtorja knjige: S. Južnič (desno) in M. Prosen (v sredini)

tabSD.gif (826 bytes)

 

Občinstvo v Prešernovi dvorani SAZU-ja

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2007

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune