ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.10.2007 - Med tretjim sprehodom nosilec P6 postavili na končno mesto
Novice - Med tretjim sprehodom nosilec P6 postavili na končno mesto

 


Houston, ZDA

torek, 30.10.2007

.


Piše
Simon Zajc
Objavljeno
: 30.10.2007 ob 21:50

Povejte vaše mnenje na forumu!

Pri razvijanju drugega od dveh kril s sončnimi na nosilcu P6, ki so ga danes postavili na končno mesto na levi strani zunanjega ameriškega ogrodja Mednarodne vesoljske postaje (MVP), je prišlo do poškodbe. Krilo P6 4B, ki je bilo zloženo kot harmonika, se je najprej zataknilo, nato pa natrgalo ob robu. Razvijanje, ki so ga s pomočjo računalnika upravljali vesoljci v MVP, so zato ustavili. Prvo dvodelno krilo so pred tem uspešno razvili, drugo pa ostaja približno 80 odstotno razvito. Nosilec P6 s krili sončnih celic je v vesolju od leta 2000, ko so ga na postajo pripeljali z raketoplanom Endeavour (STS-97).


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 30.10.2007 ob 17:00

Ameriška astronavta Scott Parazynski in Doug Wheelock sta danes ob 09:45 po srednjeevropskem čas odšla na tretji vesoljski sprehod med odpravo STS-120. Izstopila sta iz zračne zapore modula Quest na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) in odšla do nosilca P5, ki je na skrajnem levem koncu ameriškega zunanjega ogrodja, ki nosi krila s sončnimi celicami in hladilnike. Od tam sta z nasveti pomagala vesoljcema v notranjosti postaje, ki sta upravljala mehanično roko Canadarm2, Wilsonovi in Taniju. Ob približno 11:15 je mehanična roka na končno mesto, to je na nosilec P5, pritrdila nosilec P6, ki je bil do pred nekaj dnevi pritrjen nad modulom Unity (na nosilcu Z1). Zloženi krili s sončnimi celicami, ki sta na nosilcu, so še pred koncem sprehoda začeli zopet razvijati. Parazyinski in Wheelock sta nosilec P6 pritrdila z zapahi in vijaki ter povezala električne in druge kable ter cevi hladilnega sistema. Parazynski je nato odšel do mehanizma (SARJ) za obračanje sončnih celic na levi strani ogrodja. Ogledal si ga je in sporočil, da izgleda normalno. Opazil ni nobenih kovinskih opilkov, ki jih je bil med drugim vesoljskim sprehodom v mehanizmu na desni strani ogrodja našel astronavt Tani. Desni mehanizem, ki bi moral skrbeti, da so sončne celice obrnjene k Soncu, je, kot kaže, pokvarjen, saj so tudi tipala zaznala, da se težko obrača in potroši več elektrike. Na zunanjost postaje sta vesoljca pritrdila nadomestni električni prekinjač (MBSU), ki sta ga prinesla iz tovornega prostora Discoveryja. Sprehod se je končal ob 16:53, ko sta se Parazynski in Wheelock po 7 urah in 8 minutah vrnila v modul Quest.

Ameriška vesoljska agencija NASA se je določila za en dan podaljšati odpravo raketoplana Discovery (STS-120). Namesto preizkušanja načinov za popravilo toplotno-zaščitnih ploščic raketoplana, bosta vesoljca med četrtim vesoljskim sprehodom znova pregledala desni vrteči se mehanizem za obračanje kril z ameriškimi sončnimi celicami. Peti sprehod je prestavljen za en dan, na soboto.

Parazynski in Tani opravila drugi sprehod med STS-120
Odprava raketoplana Discovery (STS-120)
Mednarodna vesoljska postaja
Odprava MVP-16

Poškodovani del krila P6 4B

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled skozi kamero na čeladi

tabSD.gif (826 bytes)

.

V Zemljini senci. Postaja je osvetljena z žarometi. V ospredju mehanična roka, na njej vesoljec.

tabSD.gif (826 bytes)

.

Znova razvito krilo s sončnimi celicami na nosilcu P6

tabSD.gif (826 bytes)

.

Skica Mednarodne vesoljske postaje, kakršna je po današnjem sprehodu.
Klikni na sličico za prikaz večje slike.

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2007

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune