ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.07.2006 - Raketoplan Discovery združen z vesoljsko postajo
Novice - Raketoplan Discovery združen z vesoljsko postajo

 


Houston, ZDA

06.07.2006

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 06.07.2006 ob 21:30

Povejte vaše mnenje na forumu!

Posadka raketoplana Discovery je danes ob 18:30 po našem času odprla loputo v tunelu PMA-2 in vstopila v ameriški raziskovalni modul Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Sedmerico sta pričakala poveljnik odprave MVP-13 Pavel Vinogradov in ladijski inženir Jeffrey Williams. Vesoljci bodo naslednjih teden dni prenašali opremo in zaloge iz raketoplana in tovornega modula Leonardo v vesoljsko postajo, v obratni smeri pa odpadke in opremo, ki na postaji ni več potrebna. Vesoljec iz evropske vesoljske agencije ESA Thomas Reiter, ki je pripotoval z Discoveryjem, bo še danes uradno postal član 13. glavne odprave na MVP (MVP-13). To se bo zgodilo, ko bodo na prosti sedež v ruskem vesoljskem plovilu Sojuz TMA-8, ki je združeno s postajo, namestili zanj po meri izdelano oblogo.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 06.07.2006 ob 16:55

Ameriški vesoljski raketoplan Discovery (STS-121) se je danes popoldne, ob 16:52 po srednjeevropskem času, združil z vmesnikom PMA-2 na sprednjem koncu ameriškega raziskovalnega modula Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Zadnjih nekaj sto metrov približevanja je raketoplan ročno upravljal poveljnik Steve Lindsey, pomagal pa mu je pilot Mark Kelly. Združitev, pri kateri so z ročnim laserskim daljinomerom sodelovali tudi ostali člani posadke, je potekala po načrtu in brez težav, so sporočili iz ameriškega nadzornega središča (MCC) v Houstonu. Sedemčlanska ameriško-nemška posadka Discoverya bo še danes odprla loputo v vesoljsko postajo, kjer jo pričakujeta ruski poveljnik odprave MVP-13 Pavel Vinogradov in ameriški ladijski inženir Jeffrey Williams. Vesoljcema se bo kot tretji član dolgotrajne odprave pridružil evropski vesoljec Thomas Reiter iz Nemčije, ki bo na MVP ostal pol leta. Discovery je s seboj pripeljal tovorni modul (MPLM) Leonardo z zalogami hrane, vode, drugimi potrebščinami za posadko, raziskovalnimi napravami in rezervnimi deli. Modul, ki je za zdaj še v tovornem prostoru raketoplana, bodo jutri združili z MVP in začeli prenašati tovor.

Discovery je tik pred današnjo združitvijo, ko je bil na razdalji okrog 180 m pod vesoljsko postajo, naredil počasen obrat. Takrat sta ga vesoljca Vinogradov in Williams fotografirala skozi okna servisnega modula Zvezda na MVP. Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA bodo na podlagi teh digitalnih posnetkov natančno ocenili stanje toplotno-zaščitnih ploščic na vesoljskem plovilu.  Že včeraj so vesoljci s podaljšano raketoplanovo mehanično roko, opremljeno s posebno kamero, pregledali spodnji del Discoveryja. Kot vse kaže so popravki na zunanjem rezervoarju, ki so jih strokovnjaki opravili po lanskoletnem poletu Discoveryja (STS-114), botrovali temu, da z njega ni odpadlo večjih kosov, ki bi lahko poškodovali raketoplan.

Raketoplan Discovery (STS-121) poletel k vesoljski postaji
Odprava raketoplana Discovery (STS-121)
13. glavna odprava na MVP (MVP-13)
Mednarodna vesoljska postaja (MVP)

Discovery med obračanjem

tabSD.gif (826 bytes)

 

Srečanje posadk v modulu Destiny

tabSD.gif (826 bytes)

.

Discovery nekaj sekund pred združitvijo z MVP (desno)

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled iz raketoplana, v sredini mehanična roka, zgoraj Zemlja

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2006

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune