ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.07.2006 - Ameriški raketoplan Discovery (STS-121) poletel k vesoljski postaji
Novice - Raketoplan Discovery (STS-121) poletel k vesoljski postaji

 


Cape Canaveral, ZDA

04.07.2006

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 04.07.2006 ob 23:45

Povejte vaše mnenje na forumu!

Ameriški raketoplan Discovery se je osem minut in 38 sekund po izstrelitvi s ploščadi 39B na Cape Canaveralu utiril v začetno orbito in izklopil svoje glavne raketne motorje. S pomočjo manjših raketnih motorjev so nato njegovo orbito nekoliko prilagodili - trenutno njena višina znaša med 156 in 230 kilometrov, naklon pa je 51,6° glede na ekvator. Nekaj sekund po izklopu glavnih motorjev (MECO), se je od raketoplana ločil zunanji rezervoar za gorivo, ki so ga vesoljci nato fotografirali. Posnetke bodo pregledali Nasini strokovnjaki in na njih iskali znake morebitnih poškodb. Po izstrelitvi, ob T+2m 47s in T+4m 50s, je z rezervoarja odpadlo nekaj manjših kosov, morda delov izolacijske pene ali ledu, vendar škode najbrž niso naredili. Posadka raketoplana se počuti dobro.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 04.07.2006 ob 20:45

Z vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral na Floridi so danes zvečer, ob 20:38 po srednjeevropskem času, izstrelili ameriški vesoljski raketoplan Discovery (STS-121). Gre za drugi ameriški polet s posadko po nesreči Columbie (STS-107), ki se je zgodila leta 2003, sicer pa za dvaintrideseti Discoveryjev polet v orbito okrog Zemlje. Sedemčlanska ameriško-nemška posadka, katere poveljnik je Steve Lindsey, pilot pa Mark Kelly, bo za predvidoma teden dni obiskala Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Tja bodo dostavili tovorni modul (MPLM) Leonardo z opremo in približno 2.260 kg potrebščin za posadko. Med drugim so v Leonardu inkubator za gojenje rastlin, zamrzovalnik za biološke poskuse in ameriški sistem za pridobivanje kisika. Vse naprave bodo namestili v raziskovalni modul Destiny.

Z Discoveryjem potuje tudi Thomas Reiter iz Nemčije, ki se bo kot prvi vesoljec iz evropske vesoljske agencije ESA udeležil dolgotrajne odprave na Mednarodni vesoljski postaji. Po združitvi raketoplana s postajo, ki je predvidena za četrtek popoldne, se bo pridružil Pavlu Vinogradovu in Jeffreyu Williamsu iz posadke MVP-13. Med poletom Discoveryja sta predvidena tudi dva vesoljska sprehoda, ki ju bosta opravila strokovnjaka odprave Piers Sellers in Michael Fossum.

Po podatkih ameriške vesoljske agencije NASA je imel raketoplan ob izstrelitvi maso 121 ton, skupaj z zunanjim rezervoarjem za tekoče gorivo in štartnima raketama na trdno gorivo pa kar 2.051 ton. Med čakanjem na ploščadi je z raketoplanovega zunanjega rezervoarja odpadel 7,5 cm velik trikotni kos oranžne izolacijske pene. NASA je ocenila, da to ne predstavlja tveganja za varnost posadke in plovila.

Raketoplan Discovery zaradi oblačnosti ostal na Zemlji
Posadka se pripravlja na polet z raketoplanom Discovery
Odprava raketoplana Discovery (STS-121)
13. glavna odprava na MVP (MVP-13)
Mednarodna vesoljska postaja (MVP)

Discovery leti v vesolje

tabSD.gif (826 bytes)

.

Današnja izstrelitev Discoveryja

tabSD.gif (826 bytes)

.

Poveljnik v kabini raketoplana

tabSD.gif (826 bytes)

.

Posadka odprave STS-121

tabSD.gif (826 bytes)

______________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2006

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune