ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

24.10.2004 - Sojuz TMA-4 s tričlansko posadko se je vrnil na Zemljo
Novice - Sojuz TMA-4 s tričlansko posadko se je vrnil na Zemljo

 


Koroljov, Rusija

24.10.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 24.10.2004 ob 08:00

Povejte vaše mnenje na forumu!

Ruska vesoljska ladja Sojuz TMA-4, na krovu katere so bili vesoljci Genadij Padalka in Edward Fincke (odprava MVP-9) ter Jurij Šargin (odprava EP-7), se je včeraj ponoči, ob 23:05 po srednjeevropskem času, ločila od spajalnega odseka na spodnjem koncu modula Zarja na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Odhajajoče plovilo sta iz notranjosti postaje opazovala člana naslednje, to je desete glavne odprave (MVP-10): ameriški poveljnik Leroy Chiao in ruski ladijski inženir Saližan Šaripov, ki bosta v vesolju ostala naslednjega pol leta.

Po oddaljitvi od postaje na približno 20 metrov je sojuz prvič vžgal svoj raketni motor in povečal razdaljo med ploviloma, ki je čez dve uri in pol znašala že 19 kilometrov. Sojuz TMA-4 je nato danes ob 01:42 izvršil zaviralni manever, med katerim je za 4 minute in 20 sekund vžgal raketni motor in zmanjšal svojo hitrost za 115 m/s. To je zadostovalo za izhod orbite in začetek spuščanja proti površju planeta. Še pred vstopom v ozračje sta se od osrednjega dela plovila, to je s toplotnim ščitom zavarovanega pristajalnega odseka, v katerem sedijo vesoljci, ločila pogonsko-instrumentalni in orbitalni odsek.

Kmalu zatem se je začel ognjeni spust skozi ozračje, med katerim je posadka znova začutila silo težnosti, na katero sta Padalka in Fincke že skoraj pozabila. Približno 10 km nad površjem se je odprlo prvo izmed serije padal, namenjenih upočasnitvi spusta. Pristanek v kazahstanski stepi, približno 85 km severovzhodno od mesta Arkalik, se je zgodil še v mraku, približno uro in pol preden je vzšlo Sonce, oziroma danes ob 02:36 po našem času. S tem se je uspešno zaključila odprava MVP-9 Padalke in Finckeja, ki sta se na Zemljo vrnila po 187 dneh, 21 urah in 17 minutah bivanja v vesolju. Šarginov polet pa je trajal 9 dni, 21h in 30 minut.


Pogled s sojuza na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljci po vrnitvi na Zemljo

tabSD.gif (826 bytes)

 

Nad vrnitvijo navdušeni Fincke

tabSD.gif (826 bytes)

 

___________________________________________________________________________________________
Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

  Copyright © Simon Zajc, vesolje.net 1997-2004

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune