ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

30.04.2004 - Sojuz TMA-3 s tričlansko posadko spet na Zemlji
Novice - Sojuz TMA-3 s tričlansko posadko spet na Zemlji

 


Koroljov, Rusija

29. in 30.04.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 30.04.2004 ob 08:20

[Rev:0]

Pristajalni odsek ruske vesoljske ladje Sojuz TMA-3 je danes zgodaj zjutraj, ob 02:11:46 po srednjeevropskem času, uspešno pristal na Zemlji. Kapsula s tričlansko posadko, ki je visela pod velikim padalom, se je tal dotaknila 55 kilometrov severovzhodno od kraja Arkalik v Kazahstanu, torej tam, kjer je bilo predvideno. Vesoljci se počutijo normalno in bodo še danes prispeli v Zvezdno mestece v Rusiji, kjer se bodo še nekaj tednov privajali na ponovno življenje v težnosti. Kaleri in Foale, člana odprave MVP-8, sta v vesolju preživela 194 dni, 18 ur in 33 minut, Kuipers (EP-6, Delta) pa 10 dni, 20 ur in 46 sekund.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 29.04.2004 ob 23:35

Od spajalnega modula Pirs na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) se je drevi, ob 22:52 po srednjeevropskem času, ločila ruska vesoljska ladja Sojuz TMA-3 s tričlansko posadko, ki jo sestavljajo ruski poveljnik Aleksander Kaleri, ameriški ladijski inženir Michael Foale in nizozemski ladijski inženir Andre Kuipers. Loputi med ploviloma so vesoljci zaprli tri ure pred tem, ob 19:45 po našem času. Foale in Kaleri, donedavna člana posadke MVP-8, sta se od postaje poslovila po 195 dneh bivanja v vesolju. Kuipers, ki je na vesoljsko postajo prispel pred devetimi dnevi, skupaj s posadko MVP-9, je med bivanjem v vesolju opravil vrsto raziskav za evropsko vesoljsko agencijo ESA.

Ločitev od postaje je potekala po načrtu in brez težav, nadzorovali pa so jo strokovnjaki iz Centra za upravljanje poletov (CUP) iz Koroljova pri Moskvi. Skozi okenca na MVP sta odhajajoče plovilo spremljala novi ruski poveljnik Genadij Padalka in ameriški ladijski inženir Edward Fincke (odprava MVP-9). Sojuz TMA-3 bo v naslednjih urah znižal svojo orbito in v petek zgodaj zjutraj pristal v Kazahstanu. Iz plovila sicer že več mesecev uhaja helij, ki skrbi za pritisk goriva v rezervoarjih, vendar ruski nadzorniki zagotavljajo, da to ne bo vplivalo na potek vrnitve. Sojuz TMA-3 je bil z Mednarodno vesoljsko postajo združen od 20. oktobra 2003.


Vesoljci na kazahstanski stepi

tabSD.gif (826 bytes)

.

V nadzornem središču

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled iz Sojuza TMA-3 na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Kaleri, Foale in Kuipers se poslavljajo

tabSD.gif (826 bytes)


Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2004

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune