ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

03.03.2004 - NASA: površje Marsa razbrazdala tekoča voda
Novice - NASA: površje Marsa razbrazdala tekoča voda

 


Washington, ZDA

03.03.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 03.03.2004 ob 08:30

[Rev:0]

Ameriška vesoljska agencija NASA je na sinočnji novinarski konferenci sporočila, da je njeno robotsko vozilo Opportunity (Priložnost) odkrilo dokaze, da je na Marsu nekoč obstajala tekoča voda. Znanstveniki s precejšnjo verjetnostjo trdijo, da je skale v majhnem kraterju na območju Meridiani Planum, kjer je  25. januarja letos pristalo vozilo in ga od takrat neprestano raziskuje, razbrazdala tekoča voda. Menijo tudi, da je to mesto v nekem obdobju bilo primerno celo za življenje, kar pa še ne pomeni, da se je to tudi dejansko razvilo.

Dokazi za nekdanjo prisotnost vode so velike količine soli v skalah, minerali, kot je jarozit, ki nastanejo ob prisotnosti vode, razslojenost skal (1), drobne razpoke (3) in majhne, nekaj milimetrov velike kroglice v njih (2). Razpoke so bržkone nastale z rastjo in razpadom kristalov v skalah, tudi kroglice naj bi nastale z rastjo kristalov okoli jeder, naprimer peščenih zrnc, za razslojenost skal pa je najbrž odgovoren vodni tok. Za oblikovanje površja v okolici mesta pristanka je, tako trdijo strokovnjaki, torej odgovorna voda, ki pa je bila zelo slana, na novinarski konferenci so jo primerjali s tisto v Mrtvem morju na Zemlji.

Robotsko vozilo Opportunity je skale opazovalo z različnimi spektrometri in kamerami, med katerimi je tudi mikroskopska. S pomočjo vrtalnika, ki je na koncu mehanične roke, je vozilo za nekaj milimetrov prodrlo tudi v notranjost skal. Naslednji cilj vozila, ki bo čez približno teden dni zapustilo majhen krater, v katerem se nahaja vse od pristanka, je približno 700 metrov oddaljen veliki krater z imenom Endurance. Potovanje do njega bo trajalo nekaj tednov.


Skale v kraterju, kjer je pristala sonda Opportunity.


Fotografije z Marsa

tabSD.gif (826 bytes)

 

Ilustracija vozila Opportunity

tabSD.gif (826 bytes)

 

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune