ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

31.01.2004 - Opportunity na Marsova tla, Spirit spet pošilja podatke
Novice - Opportunity na Marsova tla, Spirit spet pošilja podatke

 


Pasadena, ZDA

31.01.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 31.01.2004 ob 15:40

[Rev:0]

Ameriško robotsko vozilo Opportunity (Priložnost, MER-B), ki je pred tednom dni pristalo na Marsu, je davi zapustilo svoj pristajalni odsek (prva slika) in se od njega oddaljilo za približno meter. Celotna vožnja, ki se je začela ob 10:50 po srednjeevropskem času, je trajala 83 sekund. Vozilo se še vedno nahaja v majhnem plitvem kraterju s premerom okoli 20 metrov, na območju Meridiani Planum. V naslednjih dneh bo najprej analiziralo sestavo tal v okolici mesta pristanka, nato pa ga bodo usmerili proti svetlejšim skalam v neposredni bližini. S pomočjo spektrometra, ki je pritrjen na mehanični roki na sprednjem delu vozila, so v tleh že zaznali prisotnost sivega hematita (železovega oksida), minerala, ki na Zemlji ponavadi nastane ob prisotnosti vode.

Na drugi strani rdečega planeta, v velikanskem kraterju Gusev, pa je strokovnjakom uspelo za delo znova usposobiti tudi drugo ameriško robotsko vozilo Spirit (Duh, MER-A), ki je na Marsu pristalo že 4. januarja, a so bile z njim zadnjih teden dni precejšnje težave. Strokovnjaki so ugotovili, da je do težav prišlo zaradi prenapolnjenega Spiritovega pomnilnika flash - kasneje so njegovo vsebino izbrisali in vozilo zdaj deluje skorajda normalno. Na Zemljo je zopet začelo pošiljati znanstvene izsledke in fotografije (druga slika), njegov naslednji cilj pa bosta dva kamna v bližini. Za kamen, ki ga je Spirit že raziskal, so ugotovili, da je vulkanskega izvora.


Računalniški prikaz današnjega položaja vozila Opportunity, pred njim skale.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Opportunity: pogled nazaj
Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)

 

Spirit: kamen v bližini

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune