ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.01.2004 - Vozilo Spirit še vedno v težavah, a se je oglasilo
Novice - Vozilo Spirit še vedno v težavah, a se je oglasilo

 


Pasadena, ZDA

25. in 23.01.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Dopolnjeno
: 25.01.2004 ob 16:30

[Rev:2]

Nekaj ur preden je na Marsu pristalo drugo ameriško robotsko vozilo Opportunity (Priložnost), so ameriški strokovnjaki našli način za zanesljivo komunikacijo z vozilom Spirit (Duh), ki ima že od srede, 21. januarja, resne težave. Strokovnjakom je uspelo tudi ustaviti ponavljajoče se ponovno zaganjanje Spiritovega osrednjega računalnika. Odgovor na danes poslane ukaze pa naj bi kazal na to, da ima vozilo morda težave s pomnilnikom flash. Druga možnost je, da gre izključno za težave s programsko opremo. Strokovnjaki menijo, da vozilo ni v takšni nevarnosti, kot se je zdelo sprva, opozarjajo pa, da jih do ponovnega normalnega delovanje Spirita čaka še precej dela. Vozilo sicer miruje na razdalji nekaj metrov od pristajalnega odseka Columbia Memorial Station, ki ga je zapustilo pred desetimi dnevi.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 23.01.2004 ob 19:30

Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA so z robotskim vozilom Spirit, ki se nahaja v kraterju Gusev na Marsu, znova poskušali vzpostaviti radijsko zvezo. Vozilo včeraj namreč na Zemljo ni poslalo nobenih telemetrijskih podatkov. Ukaz so mu poslali danes ob 14:02 po našem času, Spiritov odgovor pa so prejeli ob 14:26. Neposredna radijska zveza z Zemljo je trajala 20 minut in je poleg osnovnega signala tokrat spet vsebovala tudi podatke. Prenos je potekal s hitrostjo 120 kilobitov/s.

Na današnji novinarski konferenci so predstavniki Nasinega laboratorija JPL sporočili, da prejeti podatki kažejo na nenormalno delovanje Spiritove programske opreme. Osrednji računalnik na vozilu se iz neznannih razlogov namreč neprenehoma na novo zaganja - to se je v zadnjih dveh dneh zgodilo že več kot 60-krat. Posebna skupina, ki bo poskušala odkriti vzrok za težave, bo podatke še naprej zbirala in preučevala. Do ponovne vzpostavitve normalnega delovanja vozila pa bi lahko preteklo še več tednov.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Ilustracija robotskega vozila

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2004

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune