ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

10.01.2004 - Bush za vrnitev na Luno, osvojitev Marsa?
Novice - Bush za vrnitev na Luno, osvojitev Marsa?

 


Washington, ZDA

10.01.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 10.01.2004 ob 14:00

[Rev:0]

Ameriški predsednik George W. Bush mlajši naj bi se v govoru, ki ga bo imel prihodnji teden, zavzel za vrnitev ameriških astronavtov na Luno in osvojitev Marsa. Ameriški mediji, ki se sklicujejo na vire blizu ameriške administracije, dodajajo, da bo to del obširnejše reforme ameriškega vesoljskega programa pod okriljem vesoljske agencije NASA. Amerika naj bi se takoj, ko bo to mogoče, torej po izgradnji Mednarodne vesoljske postaje (MVP), odpovedala potratnim raketoplanom in jih nadomestila z vesoljskimi plovili nove generacije, ki bi bila namenjena tudi potovanjem izven zemeljske orbite, na Luno, k asteroidom in na Mars.

V ta namen naj bi ameriška administracija v letu 2005 namenila NASI dodatnih 800 milijonov ameriških dolarjev, vsaj še naslednjih pet let pa naj bi se ji proračun vsakoletno povečal še za pet odstotkov. Novo vesoljsko plovilo naj bi začeli preizkušati leta 2007, kasneje pa bi ga uporabili za prevoz posadk na vesoljsko postajo. Prvi pristanek astronavta na Luni, ki naj bi trajal le nekaj dni,  naj bi se po tem načrtu zgodil že zgodaj v naslednjem desetletju, leta 2013. Kasneje bi na Luni zgradili stalno bazo, primerno za preizkušanje novih tehnologij.

Naslednji korak bi bila odprava s človeško posadko k Marsu. Sprva bi vesoljska ladja rdeči planet le obkrožila in se nato vrnila na Zemljo, kasneje pa bi na njem tudi pristali. Večina projektov ameriške vesoljske agencije bi bila usmerjena v polete s človeško posadko, ki pa bi jih dopolnjevali tudi programi robotskih raziskav (samodejne sonde in robotska vozila). Več podrobnosti bo bržkone znanih naslednji teden, po govoru ameriškega predsednika. Spomniti velja, da je podobne stvari, ki pa se niso uresničile, obljubljal že njegov oče, nekdanji predsednik George Bush starejši.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Človek na Marsu?

tabSD.gif (826 bytes)

 

Baza na Luni?

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2004

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune