ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

06.01.2004 - Zračni pritisk v Mednarodni vesoljski postaji pada
Novice - Zračni pritisk v Mednarodni vesoljski postaji pada

 


Houston, ZDA

06.01.2004

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 06.01.2004 ob 08:45

[Rev:0]

Ameriška vesoljska agencija NASA je sporočila, da so že pred nekaj dnevi zaznali postopno padanje zračnega pritiska v modulih Mednarodne veoljske postaje, kjer prebivata ameriški poveljnik Michael Foale in ruski ladijski inženir Aleksander Kaleri (odprava MVP-8). Padanje pritiska so prvič opazili  29. decembra lani, trenutno pa se na dan pa zniža za 2,8 milibara. Včeraj se je pritisk ustalil na 974,5 milibarih, kar pomeni razliko 15,6 milibarov. Vesoljca sta že pregledala vse ventile tako v ameriškem kot ruskem delu MVP, pri čemer pa nista odkrila nič nenavadnega.

NASA pravi, da omenjeno zmanjšanje zračnega pritiska ne predstavlja nevarnosti za posadko, ki bo še naprej delala po načrtu. Rezervne zaloge kisika, s katerimi lahko dopolnijo ozračje v postaji, so v rezervoarjih na MVP in v ruski samodejni tovorni ladji progres. V kolikor bi bilo potrebno, pa lahko uporabijo tudi kemične generatorje kiska, zaloga teh naj bi zadostovala za 68 dni. Padanje pritiska preučujejo v nadzornih središčih v ZDA in Rusiji. Strokovnjaki sicer še vedno niso odkrili vzroka za nenavaden zvok, ki sta ga pred mesecem dni slišala Foale in Kaleri.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Foale in Kaleri za mizo v Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune