ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.12.2003 - Sonda Cassini med potjo fotografirala Saturn
Novice - Sonda Cassini med potjo fotografirala Saturn

 


Pasadena, ZDA

08.12.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 08.12.2003 ob 12:55

[Rev:0]

Ameriški strokovnjaki so predstavili fotografijo Saturna, ki jo je samodejna vesoljska sonda Cassini posnela 9. novembra letos. Barvna fotografija prikazuje plinast planet, kot ga je sondina kamera videla z razdalje dobrih 111 milijonov kilometrov. Na posnetku je razločno videti sestavo planetovega kolobarja (očitna je 4.800 kilometrov široka Cassinijeva vrzel med kolobarjema A in B) in atmosfere (različno obarvani in oblikovani pasovi), poleg tega pa tudi pet njegovih lun (Rhea, Dione, Enceladus, Tethys in Mimas). Na sliki lahko opazimo podrobnosti, ki so velike vsaj 668 kilometrov.

Cassini se bo čez 232 dni, to je 1. julija 2004, utiril v orbito okoli Saturna. S tem bo sonda zaključila sedem let trajajoče potovanje in pričela z natančnim opazovanjem drugega največjega planeta v Osončju. Na njegovo luno Titan pa bo spustila pristajalni odsek Huygens. Cassini so sicer iztrelili 15. oktobra 1997, v vesolje ga je ponesla nosilna raketa titan IVB z dodatno raketno stopnjo centaur.  Sondo z maso približno 5.600 kilogramov so izdelale ameriška vesoljska agencija NASA, evropska vesoljska agencija ESA (odsek Huygens) in italijanska vesoljska agencija ASI (glavna antena).

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)

 

Ilustracija sonde Cassini

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune