ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.12.2003 - Skrivnosten zvok na vesoljski postaji še buri duhove
Novice - Skrivnosten zvok na vesoljski postaji še buri duhove

 


Houston, ZDA

04.12.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 04.12.2003 ob 13:05

[Rev:0]

Pred tednom dni, 27. novembra, sta člana 8. glavne posadke (MVP-8) na Mednarodni vesoljski postaji (MVP) ravno pričela zajtrkovati. Poveljnika Michaela Foala in ladijskega inženirja Aleksandra Kalerija pa je pri tem za nekaj trenutkov zmotil nenavaden zvok, podoben tistemu, ki nastane ob stiskanju pločevinke. Zvok je bil očitno precej glasen, saj je preglasil običajen šum, ki ga v ruskem servisnem modulu Zvezda povzročajo ventilatorji in številne druge naprave. Vesoljcema se je zdelo, da je zvok, ki ga nihče od njiju pred tem še ni slišal, izviral iz zunanjosti vesoljske postaje.

Hitro sta preverila nivo zračnega pritiska v modulu in ugotovila, da je nespremenjen in stabilen. Če je v postajo morda trčil neznani predmet, le-ta torej ni resneje poškodoval modula, sta si oddahnila. O dogodku sta obvestila strokovnjake v nadzornih središčih v Houstonu in Koroljovu. Padla je odločitev, da zunanjost vesoljske postaje pregledajo s pomočjo kamer. To so storili in kamorkoli so zunanje kamere lahko pogledale, nikjer na obodu modula ni bilo videti nobenih poškodb. Tudi sicer ni bilo zaznati nobenih sprememb v delovanju plovila, na krovu postaje je vse normalno.

Ruski strokovnjaki so najprej menili, da je za ropot morda kriv ventilator, ki je vsesal kakšen prosto plavajoč delec. Morda pa je šlo za običajne zvoke, ki nastanejo ob raztezanju materialov, takrat, ko postaja iz vročega, s sončnimi žarki obsijanega dela orbite preide v hlad Zemljine sence. Strokovnjaki agencije NASA so po nesreči raketoplana Columbia (STS-107) previdnejši. Kamere niso uspele pregledati vseh kotičkov zunanjosti postaje, zato so raznim agencijam naročili, naj vesoljsko postajo fotografirajo še z vohunskimi sateliti.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Mednarodna vesoljska postaja

tabSD.gif (826 bytes)

 

Foale in Kaleri v modulu Zvezda

tabSD.gif (826 bytes)

 

Michael Foale

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright
© Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune