ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.08.2003 - Proti vesoljski postaji izstrelili tovorno ladjo Progres M-48
Novice - Proti vesoljski postaji izstrelili rusko tovorno ladjo

 


Bajkonur, Kazahstan

29.08.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 29.08.2003 ob 08:15

[Rev:0]

Z ruskega kozmodroma Bajkonur v Kazahstanu so danes ponoči, ob 03:47 po srednjeevropskem času, uspešno izstrelili nosilno raketo sojuz U, ki je v vesolje ponesla rusko samodejno vesoljsko ladjo Progres M-48. Plovilo, katerega masa je ob izstrelitvi znašala 7.283 kilogramov, bo na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) dostavilo 2.566 kg tovora. Poleg hrane in drugih potrebščin za člana odprave MVP-7, je v notranjosti progresa tudi 420 kg vode in 250 kg goriva namenjenega za rezervoarje na postaji.

Med drugo opremo in rezervnimi deli je v progresu tudi 320 kg opreme za ameriški del postaje. Ruska plovila so že dobrih osem mesecev, odkar je postajo obiskal zadnji ameriški raketoplan, namreč edina, ki oskrbujejo MVP. Flota raketoplanov bo zaradi nesreče Columbie (STS-107), kot vse kaže, ostala prizemljena do sredine naslednjega leta.

Od ruskega servisnega modula Zvezda se je že včeraj, ob 00:48 po našem času, ločila odslužena ladja Progres M-47 ter tako sprostila spajalno mesto za danes izstreljeno plovilo. Z odpadki napolnjeni progres je znižal svojo orbito in, tako kot je bilo predvideno, tri ure in pol kasneje zgorel v gostejših plasteh ozračja nad Tihim oceanom.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Izstrelitev sojuza U

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune