ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.06.2003 - Preiskovalna komisija o balistični vrnitvi Sojuza TMA-1
Novice - Preiskovalna komisija o balistični vrnitvi Sojuza TMA-1

 


Moskva, Rusija

04.06.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 04.06.2003 ob 20:00

[Rev:0]

Ruska komisija, katere člani so bili predstavniki družbe RKK Energija, zveznega urada za reševanje v letalstvu in kozmonavtiki, Centra za pripravo kozmonavtov (CPK) J.A. Gagarin in CNIIMaš, je predstavila izsledke preiskave o načinu pristanka posodobljene ruske vesoljske ladje Sojuz TMA-1. Znano je, da je plovilo, v katerem je bila rusko-ameriška posadka MVP-6, pred mesecem dni zapustilo Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) in se na Zemljo vrnilo v t.i. balističnem režimu, ter zaradi tega pristalo dobrih 400 km od predvidenega mesta. Sojuz sicer lahko pristane na tri načine: nadzorovano (računalniško vodeno), ročno in balistično (brez nadzora).

Preiskava je pokazala, da za izbiro balistične vrnitve, katere posledica je precej bolj strmo spuščanje iz orbite skozi ozračje, posadka ni bila odgovorna. Telemetrijski podatki kažejo, da je računalnik v ta režim prešel 183 sekund po odcepitvi pristajalne kapsule Sojuza TMA-1 od preostalih dveh odsekov (instrumentalno-pogonskega in orbitalnega). Pred tem je vračanje potekalo nadzorovano,  prehod v balistično pa je ukazal sistem za nadzor gibanja (SUD), ko je plovilo doseglo največji dopustni kot nagiba. Komisija ugotavlja, da se SUD ni primerno odzval na signale, ki jih je pošiljal žiroskop KI00-18 in je prekomerno nagnil kapsulo.

Komisija je opravila množico poskusov na pristajalnem odseku Sojuza TMA-1, ki so ga pripeljali v prostore družbe RKK Energija v Koroljovu pri Moskvi. Le v enem primeru od štiridesetih jim je napako uspeli približno ponoviti. Vzrok da ni v posodobitvi sojuza, saj je dotični del sistem nespremenjen že od leta 1979. Telemetrijski podatki so še pokazali, da je bila posadka med balističnim vračanjem izpostavljena do 8,1-kratnim negativnim pospeškom (8,1 G). Vesoljci Budarin, Bowersox in Pettit so polet kljub temu prestali brez posledic.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Kapsula v prostorih RKK Energija

tabSD.gif (826 bytes)

 

Sojuz TMA-1 po pristanku

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune