ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

08.04.2003 - Bowersox in Pettit opravila sprehod izven MVP
Novice

 


Houston, ZDA

08.04.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 08.04.2003 ob 21:35

[Rev:0]

Ameriška vesoljca Kenneth Bowersox in Donald Pettit sta se danes popoldan, ob 15:40 po srednjeevropskem času, odpravila na drugi vesoljski sprehod med odpravo MVP-6. Šlo je za 51. sprehod namenjen izgradnji Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Iz modula Quest sta najprej odšla k nosilcu, ki je nad ameriškim raziskovalnim modulom Destiny in tam pretaknila nekaj spojnikov ter zamenjala razdelilno omarico. Nad modulom Unity, to je na nosilcu Z1, sta nato na sklopu treh žiroskopov (CMG), od katerih sicer delujeta samo še dva, prevezala električne kable. Žiroskopi omogočajo vzdrževanje ustreznega položaja postaje tudi brez uporabe raketnih motorjev.

Astronavta sta se pomaknila k nosilcu S1 na levi strani Destinyja in se ustavila pri vozičku za premikanje tovora. Že med prejšnjim sprehodom sta nanj zaman poskušala pritrditi stojalo za luč, tokrat pa jima je s pomočjo ruskega kladiva (in desetih udarcev) to uspelo! Za dodatno nalogo sta Bowersox in Pettit iz zunanjosti modulov pobrala še orodje in pripomočke, ki so jih tam pustili v preteklosti in jih pospravila v škatle na modulu Quest. V zračno zaporo sta se vrnila ob 21:06 po našem času ter uspešno zaključila 6 ur in 26 minut trajajoči vesoljski sprehod. Tretji član posadke, Nikolaj Budarin, je njuno delo opazoval iz notranjosti postaje.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Pettit na nosilcu S1

tabSD.gif (826 bytes)

 

Vesoljsko kladivo

tabSD.gif (826 bytes)

 

Pri modulu Quest

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune