ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.04.2003 - Šolarji so se pogovarjali z astronavtoma na MVP
Novice

 


Selnica ob Dravi, SLO

02.04.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 02.04.2003 ob 11:05

[Rev:0]

V sredo, 26. marca, so se učenci iz osnovne šole Selnica ob Dravi pogovarjali z ameriškima vesoljcema, ki prebivata na krovu Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Radijsko zvezo so omogočili člani taborniškega radiokluba S59TTT, ki so pred šolo postavili antene in prikolico s sprejemno-oddajno napravo. Nekaj minut čez osmo uro zvečer je pogovoru prisluhnilo okoli 130 šolarjev in drugih obiskovalcev, tudi župan. Poveljnik odprave MVP-6 Kenneth Bowersox in Nasin znanstveni sodelavec Donald Pettit sta odgovorila na vrsto vprašanj, ki jima jih je posredoval član omenjenega društva Ivan Dobnik.

Bowersox je dejal, da mu je razgled iz postaje najbolj všeč med nočnim delom orbite, ko lahko opazuje zvezde ter sončni vzhod in zahod, ki se sicer ponovita vsakih 90 minut. Povedal je še, da v breztežnosti dobro spi, celo tako dobro, da ne sliši niti, če kdo od ostalih vesoljcev smrči. Tudi nad hrano se ne pritožuje, ob prekrasnem pogledu na planet pod seboj pa sploh pa ne. Dodal je, da na krovu postaje poskusno gojijo tudi nekaj rastlin, med njimi fižol. Na koncu je učencem zaželel še uspešno šolanje in uspehe pri radioamaterskem udejstvovanju.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Prikolica z radioamatersko postajo

tabSD.gif (826 bytes)

 

Bowersox in Pettit

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune