ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

04.03.2003 - Kitajci načrtujejo sonde za raziskovanje Meseca
Novice

 


Peking, Kitajska

06. in 04.03.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 04.03.2003 ob 12:30
Dopolnjeno: 06.03.2003 ob 17:00

[Rev:3]

Kitajski strokovnjaki so deloma odgrnili zaveso, ki skriva večino kitajskega vesoljskega programa in spregovorili o načrtih za raziskovanje Zemljinega naravnega satelita. Program Chang'e, ki ga vlada sicer še ni potrdila, že za leto 2005 predvideva izstrelitev prve samodejne sonde, ki bi Luno obkrožala, jo fotografirala in poskrbela za natančne tridimenzionalne slike površja. To je za Ljudski dnevnik povedal Ouyang Ziyuan, vodilni znanstvenik za lunarne raziskave. Sonda bi preučevala tudi kemijsko sestavo tal, kar bi uporabili pri načrtovanju drugih odprav.

Sledila bi ji samodejna sonda, ki bi na površje Lune dostavila daljinsko vodeno robotsko vozilo. Ena izmed odprav bo morda vključevala tudi vrnitev vzorca tal na Zemljo. Z namenom, da bi načrt čim hitreje in brez večjih težav izvedli, bodo Kitajci uporabili predvsem že obstoječo tehnologijo, kot so nosilne rakete dolgi pohod 3A (CZ-3A), in že preizkušena ogrodja satelitov. Začetno obdobje programa Chang'e bi lahko zaključili do leta 2010, eden izmed dolgoročnih ciljev pa je bržkone tudi pristanek Kitajca na Mesecu.

Za letošnji oktober ali november je sicer predvidena izstrelitev vesoljske ladje Shenzhou-5 s človeško posadko, takrat naj bi Li Qinglong (Chen Long) postal prvi kitajski vesoljec oziroma juhangjuan. Ime zaenkrat še ni uradno potrjeno, saj naj bi ga razglasili šele tik pred izstrelitvijo nosilne rakete dolgi pohod 2F (CZ-2F) z omenjenim plovilom.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

.

tabSD.gif (826 bytes)

 

Li Qinglong

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune