ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.01.2003 - Bowersox in Pettit na MVP opravila vesoljski sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

15.01.2003

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 15.01.2003 ob 21:20

[Rev:0]

Ameriška vesoljca Kenneth Bowersox (poveljnik MVP-6) in Donald Pettit (Nasin znanstveni sodelavec) sta se danes popoldan, ob 13:50 po srednjeevropskem času, odpravila na prvi vesoljski sprehod izven Mednarodne vesoljske postaje (MVP). Sprva je bilo predvideno, da se bo poleg Bowersoxa sprehoda udeležil ruski ladijski inženir Nikolaj Budarin, a je zaradi zdravstvenih razlogov ostal v notranjosti postaje, nadomestil pa ga je Pettit. Šlo je za sprehod v ameriških skafandrih vrste EMU, zato so odločitev o tem sprejeli ameriški zdravniki in sicer potem, ko Budarin, ki se je izven postaje Mir sicer sprehajal kar osemkrat, ni uspešno opravil preskusa na telovadnem kolesu. Rusi strokovnjaki trdijo, da je zdravstveno stanje vesoljca normalno, omenjena težava pa jim je poznana iz preteklosti.

Bowersox in Pettit sta se po izstopu iz ameriškega modula Quest, v katerem je tudi zračna zapora, odpravila k nosilcu P1, ki je na desni strani raziskovalnega modula Destiny. Na sredini nosilca sta najprej odstranila zapahe z ene izmed treh zložljivih hladilnih plošč, ki se je nato razvila do dolžine 22,8 metra. Potem sta na spodnjem delu modula Unity očistila še spajalni mehanizem. Na voziček, ki je na nosilcu S1, sta zatem nameravala namestiti držalo za svetilko, a jima to ni uspelo. Na koncu sta preverila še rezervoar z amonijakom, ki je del hladilnega sistema za odvajanje odvečne toplote z modulov postaje. Vesoljski sprehod, ki je trajal 6 ur in 51 minut, sta vesoljca zaključila z vrnitvijo v modul Quest, ob 20:41 po našem času.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Nosilec P1 in sončne celice

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljec na delu

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2003

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune