ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

11.12.2002 - Neuspešna izstrelitev posodobljene rakete ariane 5
Novice

 


Kourou, Fr. Gvajana

11. in 12.12.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 12.12.2002 ob 15:30

[Rev:0]

Na današnji novinarski konferenci, ki jo je pripravila družba Arianespace, je njen predstavnik naštel nekaj dejstev o včerajšnjem neuspešnem poskusu izstrelitve posodobljene evropske nosilne rakete ariane 5-ECA. Prva znamenja težav so zaznali že v 96. sekundi poleta, to je po ločitvi dveh štartnih raket. Ob odstranitvi zaščitnega konusa, to je v približno 180. sekundi, so telemetrijski podatki kazali že precejšnje odstopanje od predvidene krivulje poleta. Usodna napaka v delovanju motorja na prvi stopnji naj bi se zgodila 196 sekund po izstrelitvi, ko je raketa dosegla višino okrog 150 kilometrov. Izgubljanje višine in hitrosti se je nato stopnjevalo in v 455. sekundi poleta, na višini 69 kilometrov, so raketo iz varnostnih razlogov uničili, ostanki pa so padli v Atlantik. Šlo je za četrto neuspešno izstrelitve rakete vrste ariane 5; deset je bilo uspešnih.


Piše Simon Zajc
Objavljeno
: 11.12.2002 ob 23:45

Na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou so danes zvečer, ob 23:21 po srednjeevropskem času, izstrelili zmogljivejšo različico nosilne rakete ariane 5 z oznako ECA. Polet nove ariane je vse do ločitve štartnih raket na trdno gorivo potekal normalno, približno tri minute po izstrelitvi, to je med delovanjem prve stopnje, pa je prišlo do težav. Zaradi neznane napake je raketa zatem začela izgubljati hitrost in višino. Podrobnejši podatki zaenkrat niso znani.

Ariane 5-ECA sicer vsebuje posodobljen motor Vulcain 2 na prvi stopnji in popolnoma novo drugo stopnjo na tekoči vodik in kisik. Zaradi omenjenih izboljšav lahko v geostacionarno prehodno orbito ponese približno 10.000 kilogramov uporabnega tovora. Raketa je visoka 50,5 metra, ob izstrelitvi pa ima maso okoli 780 ton. Tokrat bi v vesolje morala ponesti dva evropska satelita, ki pa sta bila skupaj z raketo uničena.

Gre za telekomunikacijski satelit Hot Bird 7 z maso 3.342 kilogramov, ki ga je za operaterja Eutelsat izdelala družba Astrium. Na krovu je imel 40 Ku-band transponderjev za prenos televizijskih programov. Drugi je 2.205-kilogramski poskusni satelit Stentor, ki sta ga za francosko vesoljsko agencijo CNES izdelala Astrium in Alcatel Space. Obe plovili sta bili namenjeni v geostacionarni orbiti.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Izstrelitev ariane 5-ECA

tabSD.gif (826 bytes)

.


Copyright (c) Simon Zajc, vesolje.net 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune