ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.10.2002 - Ponesrečena izstrelitev sojuza U z raziskovalnim satelitom Foton-M
Novice

 


Pleseck, Rusija

15. in 16.10.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno
: 15.10.2002 ob 22:20 in 16.10. ob 09:00

[Rev:2]

Ruska tiskovna agencija Interfaks je posredovala sporočilo predstavnika Centra za nadzor poletov (CUP), da je 29 sekund po današnji izstrelitvi nosilne rakete sojuz U s kozmodroma Pleseck prišlo do tehnične napake, čemur je sledilo uničenje rakete in raziskovalnega satelita Foton M-1. Glede na znane podatke lahko sklepamo, da je do napake prišlo še med delovanjem motorjev prve stopnje. S podobno raketo (sojuz FG) bodo predvidoma 28. oktobra letos proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP) izstrelili tudi vesoljsko ladjo Sojuz TMA-1 s tričlansko posadko. Sojuz U, katerega zadnjih 75 izstrelitev je potekalo brez težav, sicer velja za eno najzanesljivejših raket na svetu.

Po današnjem (16. oktober) poročanju ruske televizije NTV, je do očitno nepravilnega delovanja raketnih motorjev sojuza U prišlo že dvajset (po nekaterih podatkih pa šestnajst) sekund po izstrelitvi. Poročajo tudi, da je eksplozija, ki je sledila, poškodovala osem (po drugih podatkih šest) ljudi, en vojak pa je umrl. Ob padcu ostankov rakete nazaj na tla je bila poškodovana tudi izstrelitvena ploščad.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 15.10.2002 ob 20:50

Na ruskem severnem kozmodromu Pleseck so danes zvečer, ob 20:20 po srednjeevropskem času, izstrelili nosilno raketo sojuz U z ruskim raziskovalnim satelitom Foton M-1. Gre za 6.425 kilogramov težko plovilo, ki bo v približno 300 kilometrov visoki orbiti z naklonom 62,5° ostalo naslednjih 15 dni in 16 ur. Na satelitu se nahajajo naprave za izvajanje 44 znanstvenih in tehnoloških poskusov v mikrogravitaciji. Znanstvene instrumente je poleg ruskih ustanov prispevala tudi evropska vesoljska agencija ESA. Večina jih je shranjenih v 2.515-kilogramskem okroglem pristajalnem odseku (glej sliko), ki se bo na Zemljo vrnil 31. oktobra. Satelit so izdelali v družbi CSKB-Progres iz Samare, upravljali pa ga bodo strokovnjaki Centra za nadzor poletov (CUP) iz Koroljova pri Moskvi.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Ilustracija satelita Foton-M

tabSD.gif (826 bytes)

.

Eksplozija rakete sojuz U

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune