ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.08.2002 -Izstrelili ariane 5 z dvema evropskima satelitoma
Novice

 


Kourou, Fr. Gvajana

29.08.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 29.08.2002 ob 00:50

[Rev:0]

Na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou v Francoski Gvajani je družba Arianespace danes ponoči, ob 00:45 po srednjeevropskem času, izstrelila nosilno raketo ariane 5 z dvema evropskima satelitoma. Izstrelitev, ki je bila načrtovana za včeraj, so zaradi tehničnih težav preložili na danes. Satelita sta bila med izstrelitvijo ločena z vmesnikom Sylda, na vrhu katerega je bil Atlantis Bird 1, spodaj pa MSG 1.

Telekomunikacijski satelit Atlantis Bird 1 z maso 2.649 kilogramov bo skrbel za prenos televizijskih programov in podatkov omrežja internet za družbo Eutelsat. V ta namen ima na krovu 24-ku band transponderjev. Predvidoma 15 let bo deloval v geostacionarni orbiti, na 12,5° zahodno nad ekvatorjem. Izdelala ga je družba Alenia Spazio.

Meteorološki satelit MSG 1 (Meteosat Second Generation) z maso 2.031 kilogramov pa bo evropskim vremenoslovcem posredoval do sedaj najnatančnejše podatke o vremenskih razmerah nad Evropo, Afriko in Atlantskim oceanom. Satelit, ki ga je izdelala družba Alcatel Space, ima na krovu vrsto senzorjev s katerimi bo opazoval dogajanja pod seboj. Nahajal se bo v geostacionarni orbiti, približno 36.000 kilometrov nad Gvinejskim zalivom.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Izstrelitev ariane 5

tabSD.gif (826 bytes)

.


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune