ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

28.08.2002 - Posadka EP-4 z Bassom na pripravah v Houstonu
Novice

 


Koroljov, Rusija

28.08.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 28.08.2002 ob 12:30

[Rev:0]

Člani četrte ruske obiskovalne posadke (EP-4), ki bo v plovilu Sojuz TMA poletela na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), so v ponedeljek začeli enotedenske priprave v Johnsonovem vesoljskem središču (JSC) v Houstonu. Ruski poveljnik posadke Sergej Zaljotin, belgijski ladijski inženir Frank De Winne in kandidat za udeleženca vesoljskega poleta Američan Lance Bass, bodo s pomočjo maket in simulatorjev spoznavali osnovne značilnosti ameriškega dela vesoljske postaje.

Ustreznost 23-letnega pevca ameriške pop-skupine *NSync, so pred kratkim potrdili tudi predstavniki vesoljskih agencij, ki sodelujejo pri projektu MVP. Ali se bo Bass iz ZDA vrnil na priprave v Rusijo in jeseni poletel v vesolje, je odvisno od sponzorjev, ki jih zbira holywoodska producentska hiša Destiny Productions. Zaenkrat finančnih obveznosti do ruske vesoljske agencije Rosaviakosmos še niso izpolnili.

Izstrelitev Sojuza TMA s kozmodroma Bajkonur je predvidena za 28. oktober letos. Šlo bo za prvi polet prenovljenega vesoljskega plovila vrste sojuz. V primeru, da se za predhodno plačilo stroškov poleta ameriškega pevca ne bo našlo med 15 in 20 milijonov dolarjev, bo namesto njega na MVP poletel tovor z enako maso, so sporočili predstavniki Rosaviakosmosa. Pri pogajanjih sodeluje tudi družba MirCorp, ki je leta 2000 v komercialne namene najela vesoljsko postajo Mir.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si:

Povezave:

Bass, Zaljotin, De Winne v JSC

tabSD.gif (826 bytes)

.

Bass v vesoljskem skafandru

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune