ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

29.05.2002 - Na Marsu odkrili velike zaloge vode v obliki ledu
Novice

 


Washington, ZDA

29.05.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno
: 29.05.2002 ob 10:00

[Rev:0]

Strokovnjaki so predstavili nove podatke o sestavi Marsovega površja, ki jih je na Zemljo poslala ameriška samodejna vesoljska sonda 2001 Mars Odyssey. Izsledki spektrometrov za žarke gama (GRS: Gamma-Ray Spectrometer) in nevtrone (NS: Neutron Spectrometer) ter detektorja visokoenergetskih nevtronov (HEND: High Energy Neutron Detector) namreč kažejo na to, da se na planetu nahajajo precejšnje zaloge vode v obliki ledu.

Približno meter debela plast površja, ki so jo raziskali, je na nekaterih področjih sestavljena predvsem iz ledu, prašnih delcev in kamenja. Predvsem je to značilno za področje, ki se razteza od južnega pola, pa vse do približno 60° južne zemljepisne širine Marsa (zgornji del slike 1, modra barva). Znanstveniki menijo, da med 20 in 50% mase omenjene plasti predstavlja prav led. Severno poloblo bodo na enak način raziskali čez nekaj mesecev, ko tam nastopi poletje, ki prežene suhi led (zmrznjen ogljikov dioksid).

Sonda 2001 Mars Odyssey naj bi okrog planeta krožila in zbirala podatke vsaj eno Marsovo leto, to je 687 zemeljskih dni. Tristo milijonov dolarjev vredno odpravo nadzorujejo strokovnjaki laboratorija za reaktivni pogon (JPL) ameriške vesoljske agencije NASA. Instrument HEND je prispeval ruski inštitut za vesoljske raziskave (IKI) iz Moskve.

Skica sestave zgornje plasti Marsovega površja.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)

.

Sonda 2001 Mars Odyssey

tabSD.gif (826 bytes)

 


Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune