ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 



Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.02.2002 - Walz in Bursch na MVP opravila vesoljski sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

20.02.2002

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 20.02.2002 ob 21:15

[Rev:0]

Ameriška vesoljca Carl Walz in Daniel Bursch, oba člana 4. glavne posadke (MVP-4) na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), sta se danes popoldan, ob 12:38 po srednjeevropskem času, odpravila na vesoljski sprehod. Šlo je za prvi ameriški vesoljski sprehod na MVP, opravljen brez prisotnosti vesoljskega raketoplana. Vesoljca sta izstopila skozi loputo ameriškega modula Quest, ki služi kot zračna zapora.

Najprej sta zbrala orodje, ki je bilo shranjeno na različnih mestih zunaj ameriškega dela MVP, ga pospravila v torbo in na koncu sprehoda prinesla v postajo. Orodje bodo za svoje delo namreč potrebovali člani odprave STS-108, ki bo na MVP aprila letos pripeljala naslednji ameriški element, nosilec S0. Vesoljca sta na zunanjosti raziskovalnega modula Destiny nato poskusno povezala dva rezervna kabla, ki sta v primeru težav z glavnima kabloma, namenjena za dovajanje elektrike nosilcu S0.

Walz in Bursch sta z nosilca Z1, ki je na vrhu modula Unity, odstranili štiri toplotno-izolacijske prevleke in se nato odpravila še k združevalnemu tunelu PMA, ki povezuje Unity z ruskim modulom Zarja. Tam sta odstranila držala za ruski žerjav Strela 2, ki so ga na ruski modul Pirs prenesli že med prejšnjim vesoljskim sprehodom.

Na zunanjosti Questa sta nato še dodatno pričvrstila štiri zunanje rezervoarje za dušik in kisik in se zatem, ob 18:25 po našem času, vrnila v vesoljsko postajo. S tem sta uspešno zaključila 5 ur in 47 minut trajajoč vesoljski sprehod, ki je bil tretji med odpravo MVP-4. Poveljnik Jurij Onufrijenko je delo svojih kolegov opazoval iz notranjosti postaje.

V pogovorih s strokovnjaki v nadzronem središču v Houstonu, sta Walz in Bursch večkrat omenila tudi polet Johna Glenna, ki je na današnji dan pred 40. leti, v kapsuli Friendship 7, kot prvi Američan obkrožil Zemljo.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite tudi:

Sprehod po vesolju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljca pri modulu Quest

tabSD.gif (826 bytes)



Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2002
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 



Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune