ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.10.2001 - Sojuz TM-33 se je združil z Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Koroljov, Rusija

23.10.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 23.10.2001 ob 15:00

[Rev:2]

Člani druge obiskovalne posadke EP-2 (Ekspedicija posešenija 2) so ob 14:16 po srednjeevropskem času odprli loputo in vstopili v Mednarodno vesoljsko postajo (MVP). Sledilo je srečanje z glavno posadko in kratek pogovor francoske vesoljske Claudie Haignere s francoskim predsednikom vlade Lionelom Jospinom, ki je dogajanje spremljal v ruskem Centru za upravljanje poletov (CUP) v Koroljovu pri Moskvi. Francozinja je prva evropska vesoljska, ki je obiskala MVP.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 23.10.2001 ob 12:45

Dva dni po izstrelitvi se je z modulom Zarja na Mednarodni vesoljski postaji danes ob 12:44 po srednjeevropskem času uspešno združila ruska vesoljska ladja Sojuz TM-33. Člani rusko-francoske obiskovalne odprave (EP-2), ki jo sestavljajo poveljnik Viktor Afanasjev, francoska ladijska inženirka Claudie Haignere in ruski ladijski inženir Konstantin Kozejev, bodo naslednjih 90 minut preverjali zrakotesnost povezave združevalnih mehanizmov na Zarji in sojuzu. Nato bodo odprli loputo med ploviloma in vstopili v vesoljsko postajo, kjer jih čakajo člani tretje glavne posadke (MVP-3): Frank Culbertson, Vladimir Dežurov in Mihail Tjurin.

Z Mednarodno vesoljsko postajo so tokrat prvič združena tri ruska vesoljska plovila hkrati: Sojuz TM-33, Sojuz TM-32 in Progres M-45. Med 8-dnevnim bivanjem na vesoljski postaji bo francoska vesoljska, ki je tokrat v vesolju že drugič, opravila vrsto raznolikih poskusov pod skupnim imenom Andromeda. Gre za obsežen raziskovalni program, ki ga je pripravila francoska vesoljska agencija CNES v sodelovanju z evropsko vesoljsko agencijo ESA. Ruska člana posadka EP-2 bosta francozinji pomagala pri poskusih, opravila pa bosta tudi nekaj ruskih poskusov. Za japonsko oglaševalsko agencijo Dentsu bosta posnela reklamni spot.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Haignerova in Culbertson

tabSD.gif (826 bytes)

.

Posadki v modulu Zvezda

tabSD.gif (826 bytes)

.

Združevalni mehanizem na Zarji

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune