ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.10.2001 - Rusko-francoska posadka Sojuza TM-33 poletela proti MVP
Novice

 


Bajkonur, Kazahstan

21.10.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Dopolnjeno: 21.10.2001 ob 11:35

[Rev:1]

Strokovnjaki ruskega Centra za upravljanje poletov (CUP) iz Koroljova pri Moskvi so sporočili, da se je vesoljska ladja Sojuz TM-33 uspešno ločila od tretje stopnje rakete sojuz U in ob 11:08 dosegla predvideno začetno orbito z višino med 226,5 in 191,3 kilometrov in naklonom 51,66°. Posadka se počuti dobro, polet pa je do sedaj potekal brez težav. Vesoljsko plovilo bo danes izvedlo dva manevra za zvišanje orbite, po zadnjem se bo nahajalo v orbiti z višino med 309 in 257 kilometrov. Radijski pozivni znak, ki ga uporablja posadka Sojuza TM-33, je Derbent. Mednarodna vesoljska postaja obkroža Zemljo na višini približno 400 kilometrov.


Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 21.10.2001 ob 11:05

Na ruskem kozmodromu Bajkonur v Kazahstanu so danes dopoldan, ob 10:59:35 po srednjeevropskem času, izstrelili nosilno raketo sojuz U, ki je na pot proti Mednarodni vesoljski postaji (MVP) ponesla rusko vesoljsko ladjo Sojuz TM-33 s tričlansko rusko-francosko posadko. Ruski poveljnik Viktor Afanasjev, francoska ladijska inženirka Claudie Haignere in ruski ladijski inženir Konstantin Kozejev so člani druge ruske obiskovalne odprave EP-2 (Ekspedicija posešenija 2). Sojuz TM-33 se bo po dveh dneh poleta združil z MVP, na kateri prebiva 3. glavna posadka.

Med 8-dnevnim bivanjem na vesoljski postaji bo francoska vesoljska, ki je tokrat v vesolju že drugič, opravila vrsto raznolikih poskusov pod skupnim imenom Andromeda. Gre za obsežen raziskovalni program, ki ga je pripravila francoska vesoljska agencija CNES v sodelovanju z evropsko vesoljsko agencijo ESA. Ruska člana posadka EP-2 bosta francozinji pomagala pri poskusih, opravila pa bosta tudi nekaj ruskih poskusov. Za japonsko oglaševalsko agencijo Dentsu bosta posnela reklamni spot. Afanasjev je tokrat v vesolju že četrtič, Kozejev pa prvič.

Polet druge obiskovalne posadke na MVP je potreben zaradi zamenjave Sojuza TM-32, ki je z vesoljsko postajo združen od konca aprila letos, ko je z njim na MVP poletel vesoljski turist Dennis Tito. Rusko plovilo vrste sojuz TM je zaradi določenih omejitev namreč potrebno zamenjati po 6 mesecih v vesolju. Afanasjev, Haignerova in Kozejev se bodo zato 31. oktobra na Zemljo vrnili v starem Sojuzu TM-32. Z vesoljsko postajo bo ostal združen novi Sojuz TM-33, ki bo naslednjega pol leta služil kot reševalno plovilo za glavno posadko na MVP.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Izstrelitev sojuza U

tabSD.gif (826 bytes)

.

V sojuzu med izstrelitvijo

tabSD.gif (826 bytes)

.

Kozejev, Afanasjev in Haignerova

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune