ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

02.10.2001 -Posadka Sojuza TM-33 zaključuje priprave za polet
Novice

 


Zvezdno mestece, Rusija

02.10.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 02.10.2001 ob 12:25

[Rev:0]

V ruskem Centru za priprave kozmonavtov (CPK) Jurij A. Gagarin v Zvezdnem mestecu pri Moskvi, se je začelo zaključno preverjanje praktičnega znanja članov rusko-francoske druge obiskovalne posadke, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (MVP), v vesoljski ladji Sojuz TM-33, poletela 21. oktobra letos. Poveljnik Viktor Afanasjev ter ladijska inženirja Konstantin Kozejev in Claudie Haignere bodo 9. oktobra obiskali kozmodrom Bajkonur v Kazahstanu, kjer bodo pregledali vesoljsko ladjo, ki jih bo ponesla v vesolje. Nato se bodo vrnili v Zvedno mestece in opravili še zadnje priprave. Predvidoma 16. oktobra bodo zopet odpotovali na Bajkonur in se pripravili na izstrelitev.

Posadka bo na MVP pripeljala novo vesoljsko plovilo Sojuz TM-33, na Zemljo pa se bo, po približno tednu dni bivanja na vesoljski postaji, vrnila s starim Sojuzom TM-32, ki je z MVP združen od maja letos. Plovilo sojuz TM, ki ga na MVP uporabljajo kot reševalno plovilo za primer, da bi se posadka na Zemljo morala hitro vrniti, je namreč potrebno zamenjati na približno pol leta. Francoska vesoljska Claudie Haignere bo na krovu vesoljske postaje opravljala raziskave za francoski program Andromeda. V ta namen so nekatere znanstvene naprave na MVP dostavili že skupaj z novim ruskim modulom Pirs, ostale pa bodo s seboj pripeljali vesoljci.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Posadka pred simulatorjem

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune