ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

23.09.2001 - Na Aljaski izstrelili raketo Athena 1 s štirimi sateliti
Novice

 


Kodiak, ZDA

30.09.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 30.09.2001 ob 05:55

[Rev:1]

Na ameriškem komercialnem vesoljskem izstrelišču Kodiak na Aljaski so danes zjutraj, ob 04:40 po srednjeevrospekm času, izstrelili ameriško nosilno raketo athena 1 s štirimi sateliti. Gre za prvo orbitalno izstrelitev rakete z novega izstrelišča na otoku Kodiak, ki ga je družba Alaska Aerospace Development načrtovala 10, gradila pa tri leta. Tristopenjsko raketo athena 1, ki lahko v vesolje ponese do 794 kilogramov tovora, je izdelala družba Lockheed Martin. Današnja izstrelitev nosi ime Kodiak Star, preden pa bodo vsi sateliti utirjeni bosta minili dobri dve uri.

Raketa bo v orbito z višino 800 kilometrov najprej utirila v Veliki Britaniji izdelan PICOSat ter dva ameriška satelita PCSat (Prototype Communications Satellie) in Sapphire. Na krovu PICOSata je več različnih znanstvenih naprav, preizkusil pa bo tudi uporabnost polimernih baterij na vesoljskih plovilih. S satelitoma PCSat in Sapphire, ki sta namenjena navigacijskim in telekomunikacijskim poskusom, bo upravljala ameriška vojaška Pomorska akademija (US Naval Academy).

Po utirjenju treh satelitov se bo vžgal motor, ki bo znižal orbito preostanka rakete athena 1. Na višini predvidoma 470 kilometrov nad površjem Zemlje bo v orbito utirjen satelit Starshine 3. Gre za kroglo s premerom 1 meter na zunanjosti katere je pritrjenih 1.500 aluminijastih zrcalc (slika 2). Satelit bo ob ugodnih vremenskih razmerah mogoče opazovat s prostim očesom. Z opazovanjem spreminjanja njegove orbite nameravajo izračunati vpliv infrardečih žarkov s Sonca na Zemljino ozračje.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Izstrelitev athene 1

tabSD.gif (826 bytes)

.

V sredini satelit Starshine 3

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune