ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

26.09.2001 - Izstrelili ariane 44P s telekomunikacijskim satelitom
Novice

 


Kourou, Fr. Gvajana

26.09.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 26.09.2001 ob 01:25

[Rev:0]

Na evropskem vesoljskem izstrelišču Kourou je družba Arianespace danes ponoči, ob 01:21 po srednjeevropskem času, izstrelila evropsko nosilno raketo ariane 44P, ki je v vesolje ponesla telekomunikacijski satelit Atlantic Bird 2. Oznaka ariane 44P pomeni, da je raketa okoli prve stopnje imela nameščene štiri štartne rakete na trdno gorivo. Gre za 15. in hkrati zadnjo izstrelitev ariane v takšni sestavi. Družina nosilnih raket ariane 4 se namreč počasi umika s tržišča, nadomestila pa jih bo novejša in zmogljivejša ariane 5. Današnja izstrelitev je skupno 106. izstrelitev rakete ariane 4 in nosi oznako Flight 144.

Pod zaščitnim konusom na vrhu rakete se nahaja telekomunikacijski satelit Atlantic Bird 2, ki je v lasti družbe Eutelsat. Ob izstrelitvi je imel maso 3.146 kilogramov, razpon preko dveh plošč s sončnimi celicami pa meri okoli 28 metrov. Atlantic Bird 2, ki ga je izdelala evropska družba Alcatel Space, bo deloval v geostacionarni orbiti nad ekvatorjem na 8° vzhodno. Njegovih 26 Ku-band transponderjev bo omogočalo medcelinski prenos televizijskih in radijskih programov, prav tako pa tudi prenos podatkov z internetskega omrežja. Satelit bo v vesolju deloval predvidoma 15 let.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Foto: arhiv vesolje.net

Izstrelitev ariane 4

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune