ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

13.09.2001 - Namestnik ruskega premierja o turistični vesoljski postaji
Novice

 


Moskva, Rusija

13.09.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 13.09.2001 ob 11:05

[Rev:0]

Namestnik predsednika ruske vlade Ilja Klebanov je podprl načrte družbe MirCorp, ki namerava leta 2004 v orbito utiriti manjšo komercialno vesoljsko postajo. "Če bodo zagotovljena potrebna finančna sredstva, menim, da bo vesoljska postaja izdelana", je novinarjem povedal Klebanov. Dodal je, da je načrt s tehničnega vidika izvedljiv, ni pa še jasno, ali bodo pridobljena tudi potrebna finančna sredstva. Vesoljsko postajo, zaenkrat imenovano Mini Station 1, bo v primeru zadostnih finančnih sredstev izdelala ruska vesoljska družba RKK Energija, ki ima sicer 60% delež v družbi MirCorp.

V omenjeni vesoljski postaji naj bi trije vesoljci lahko prebivali do 20 dni. Vesoljsko postajo nameravajo uporabljati za turistične vesoljske polete, kakršnega je letos opravil ameriški milijonar Dennis Tito. Za vesoljsko potovanje je Rusom odštel okoli 20 milijonov ameriških dolarjev. Sergej Gorbunov, tiskovni predstavnik ruske vesoljske agencije Rosavikosmos, pa je dejal, da načrt trenutno nima investitorjev niti strank. MirCorp to zanika in trdi, da naj bi se že pogovarjali z morebitnimi vesoljskimi turisti. Za izdelavo vesoljske postaje naj bi potrebovali do 100 milijonov dolarjev.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Preberite si:

Vesoljska postaja in Klebanov

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune