ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
FORUM                   
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.09.2001 - Iz vesolja opazovali posledice terorističnega napada
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

12.09.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 12.09.2001 ob 10:30 in 21:35

[Rev:0]

Člani ameriško-ruske glavne posadke, ki prebiva na Mednarodni vesoljski postaji (MVP), so nadzornikom na Zemlji včeraj sporočili, da so skozi okna opazili in fotografirali velikanski oblak dima, ki se je dvigal nad prizoriščem terorističnega napada na nebotičnika WTC v New Yorku (glej sliko). Poveljnik vesoljske postaje, ameriški astronavt Frank Culbertson, je nadzornikom poleta v Houstonu prenesel tudi sožalje ostalih dveh članov posadke, ruskih kozmonavtov Dežurova in Tjurina. Vesoljci na MVP se sicer pripravljajo na prihod novega ruskega modula Pirs, ki ga bodo proti postaji izstrelili 15. septembra.

Včeraj ob 17:45 po srednjeevropskem času je ameriška vesoljska agencija NASA iz varnostnih razlogov zaprla Kennedyjevo vesoljsko središče (KSC) na Floridi. Na delu je ostalo le ključno osebje, povečali pa so tudi število varnostnikov. Vprašanja o varnosti ključnega ameriškega vesoljskega izstrelišča Cape Canaveral so se sicer pojavila že pred časom, ko so v okoliških močvirjih odkrili skupino ilegalcev, ki je tja neopažena bržkone prišla iz Kube. Na območju KSC se v različnih hangarjih trenutno nahajajo vsi štirje ameriški vesoljski raketoplani.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.

Klikni za večjo sliko...

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune