ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.08.2001 - Ameriško-ruska posadka Discoveryja zopet na Zemlji
Novice

 


Cape Canaveral, ZDA

22.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 22.08.2001 ob 21:00

[Rev:0]

Na pristajalni stezi Kennedyjevega vesoljskega središča na Floridi je danes zvečer, ob 20:23 po srednjeevropskem času, uspešno pristal ameriški vesoljski raketoplan Discovery, ki ga je med pristajanjem pilotiral poveljnik Scott Horowitz. Poleg štirih stalnih članov posadke raketoplana so se na Zemljo po 167 dneh bivanja v vesolju vrnili tudi člani druge glavne posadke na Mednarodni vesoljski postaji (MVP-2): ruski poveljnik Jurij Usačov ter ameriška ladijska inženirja James Voss in Susan Helms. Med odpravo STS-105 je Discovery na vesoljsko postajo namreč dostavil posadko MVP-3, ki je zamenjala posadko MVP-2. Poleg tega pa so na vesoljsko postajo dostavil tudi tovorni modul Leonardo, ki se je danes prav tako vrnil na Zemljo. Odprava STS-105 je trajala 11 dni, 21 ur in 13 minut.

Usačov, Voss in Helmsova so bili med pristajanjem raketoplana nastanjeni v spodnji palubi Discoveryja. V stolih so sedeli (oz. ležali) tako, da so imeli glavo v vodoravnem položaju, kar je zmanjšalo neprijetne vplive težnosti, ki so se je vesoljci med dolgotrajnim bivanjem v vesolju odvadili. Da bi posledice dolgotrajnega bivanja v breztežnosti, ki se kažejo kot izguba kostne mase, oslabelost mišic idr., čim bolj zmanjšali, so člani druge glavne posadke na vesoljski postaji vsakodnevno telovadili na tekočem traku in sobnem kolesu. Po pristanku raketoplana jih bo v oskrbo prevzela skupina ameriških in ruskih zdravnikov, ki bodo opravili tudi ustrezne preiskave. Vesoljci bodo potrebovali več mesecev, da se bo njihovo telo zopet prilagodilo na življenje v težnosti.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Raketoplan Discovery

tabSD.gif (826 bytes)

.

Raketoplan Discovery

tabSD.gif (826 bytes)

.

Poveljnik raketoplana Horowitz

tabSD.gif (826 bytes)

.

"Astrovan" za prevoz vesoljcev

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune