ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

20.08.2001 - Raketoplan Discovery je zapustil Mednarodno vesoljsko postajo
Novice

 


Houston, ZDA

20.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 20.08.2001 ob 18:15

[Rev:0]

Ameriški vesoljski raketoplan Discovery se je danes popoldan, ob 16:52 po srednjeevropskem času, uspešno ločil od spajalnega tunela PMA2 ameriškega raziskovalnega modula Destiny na Mednarodni vesoljski postaji (MVP). Po oddaljitvi na predvideno razdaljo je raketoplan, ki ga je ob pomoči poveljnika Horowitza upravljal pilot Sturckow, obkrožil vesoljsko postajo. Ostalih pet članov posadke, med katerimi so tudi člani druge glavne posadke na MVP (MVP-2), je tačas s pomočjo kamer in fotoaparatov snemalo zunanjost vesoljske postaje. Po zaključeni obkrožitvi je Sturckow vžgal raketne motorje na raketoplanu in se začel oddaljevati od vesoljske postaje.

Na Mednarodni vesoljski postaji, kamor jo je pred osmimi dnevi pripeljal Discovery, sedaj prebiva tretja glavna posadka (MVP-3). Rusko-ameriška posadka raketoplana bo preostanek dneva počivala, nato pa bo začela pospravljati opremo, ki se nahaja na palubah raketoplana. Še danes bodo v orbito utirili tudi majhen poskusni satelit Simplesat, ki se nahaja v tovornem odseku raketoplana. Simplesat bodo utirili s pomočjo vzmenti, ki ga bo pognala iz kontejnerja v katerem je bil shranjen med poletom. Simplesat bodo uporabili za preizkušanje navigacije in orientacije plovil v orbiti s pomočjo sistema za satelitsko navigacijo GPS (Global Positioning System).

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Pogled na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Moduli Quest, Unity in Zarja

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune