ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

15.08.2001 - Priprave za vesoljski sprehod in nadgradnja računalnikov na MVP
Novice

 


Houston, ZDA

15.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 15.08.2001 ob 21:55

[Rev:0]

Posadka ameriškega raketoplana Discovery se je danes osredotočila na priprave za vesoljski sprehod, ki ga bosta opravila astronavta Barry in Forrester. V ta namen so preverili delovanje vesoljskih skafandrov EMU, ki ju bosta vesoljca uporabljala med delom na zunanjosti Mednarodne vesoljske postaje (MVP), s katero je Discovery združen od nedelje. Predvidoma jutri popoldan po našem času se bosta vesoljca skozi zračno zaporo raketoplana odpravila na prvega izmed dveh načrtovanih vesoljskih sprehodov med odpravo STS-105. Vesoljci so sicer že včeraj zaključili tudi prenos opreme iz tovornega modula Leonardo v vesoljsko postajo.

Danes so v tovorni modul začeli prenešati odpadke in opremo, ki je na postaji ne potrebujejo več. Člani druge (MVP-2) in tretje odprave (MVP-3), ki ji poveljuje Frank Culbertson, na MVP nadaljujejo pogovore o delovanju različnih sistemov na vesoljski postaji. Poveljnik MVP-2 Jurij Usačov in ladijski inženir MVP-3 Mihail Tjurin sta danes uspešno zaključila nadgradnjo programske opreme računalnikov, ki nadzorujejo delovanje ruskega dela MVP. Računalnike so na ta način pripravili za prihod novega ruskega modula na vesoljsko postajo. Izstrelitev združevalnega modula (DC-1/SO-1) Pirs je predvidena za sredino septembra.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Culbertson in Usačov v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)

.

Culbertson v svoji kajuti v Zvezdi

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune