ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

12.08.2001 - Raketoplan Discovery se približuje vesoljski postaji
Novice

 


Houston, ZDA

12.08.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 12.08.2001 ob 09:55

[Rev1]

Sedemčlanska ameriško-ruska posadka ameriškega vesoljskega raketoplana Discovery je že včeraj pričela s pripravami za danes zvečer načrtovano združitev z Mednarodno vesoljsko postajo. Vesoljci so preverili delovanje računalniških sistemov, navigacijske opreme, ki je potrebna za združitev, pa tudi ročne laserske daljinomere. Poveljnik Horowitz in strokovnjak odprave Forrester sta preizkusila tudi kanadsko robotsko roko, ki je pritrjena v tovornem odseku raketoplana. S kamerami na njej sta si ogledala notranjost tega odseka in pa tovorni modul (MPLM) Leonardo, ki se nahaja v njem. Preizkusili so tudi raketoplanov združevalni mehanizem, s katerim se bo Discovery združil z ameriškim modulom Destiny na MVP.

Preostanek dneva so vesoljci nato počivali in praznovali 40. rojstni dan pilota raketoplana Ricka Sturckowa. V ta namen so na spodnji palubi izobesili tudi primerne napise (glej spodnjo sliko). Tačas pa se je druga glavna posadka na MVP (MVP-2), katere odprava se počasi izteka, ukvarjala s težavami računalniškega omrežja na vesoljski postaji. Že pred dnevi pa je odpovedal tudi pomnilnik enega izmed treh glavnih nadzornih računalnikov na MVP. Ruski poveljnik postaje Jurij Usačov in ameriška ladijska inženirja James Voss in Susan Helms se sicer pospešeno pripravljajo za vrnitev na Zemljo. Na krovu vesoljske postaje namreč prebivajo že več kot 150 dni.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Vesoljci na spodnji palubi

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pilot Sturckow praznuje

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune