ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

22.07.2001 - Atlantis se je ločil od Mednarodne vesoljske postaje
Novice

 


Houston, ZDA

22.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 22.07.2001 ob 09:10

[Rev:1]

Po včerajšnjem uspešnem zaključku tretjega vesoljskega sprehoda med odpravo STS-104, se je ameriški vesoljski raketoplan Atlantis danes zjutraj, ob 06:54 po srednjeevropskem času, uspešno ločil od spajalnega tunela na sprednjem koncu ameriškega raziskovalnega modula Destiny na Mednarodni vesoljski postaji. Tik pred zaprtjem loput med vesoljskima ploviloma so se vesoljci v modulu Destiny poslovili, poveljnik MVP Jurij Usačov pa je članom posadke STS-104 že tradicionalno podaril priponke z emblemom druge glavne posadke (MVP-2) na Mednarodni vesoljski postaji in se jim zahvalil za dobro opravljeno nalogo. Atlantis je na MVP namreč pripeljal nov ameriški modul Quest.

Ločitev in oddaljitev raketoplana je upravljal pilot Charlie Hobaugh, ki je vesoljsko postajo tudi obkrožil, da so ostali vesoljci lako fotografirali zunanjost MVP, katere del je po novem tudi ameriškim modul Quest. V tovornem odseku Atlantisa je nameščena posebna kamera IMAX, ki je prav tako snemala ločitev raketoplana od postaje. Preostanek dneva bo peterica vesoljcev preživela precej sproščeno in brez pomembnih obveznosti, nato pa se bodo začeli pripravljati za pristanek na Floridi, ki je predviden za torek zjutraj po našem času. Na Mednarodni vesoljski postaji ostaja druga glavna posadka (MVP-2), ki jo sestavljajo poveljnik Jurij Usačov in ladijska inženirja James Voss ter Susan Helms.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Pogled na MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljci v Destinyju

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune