ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

21.07.2001 - Opravljen prvi vesoljski sprehod iz novega modula Quest
Novice

 


Houston, ZDA

21.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 21.07.2001 ob 08:05

[Rev:0]

Ameriška vesoljca Gernhardt in Reilly, člana posadke raketoplana Atlantis, sta se danes zjutraj odpravila v zračno zaporo novega ameriškega modula Quest, ki so ga na Mednarodno vesoljsko postajo priključili pred nekaj dnevi. Ko je bila loputa v pripravljalni odsek Questa zaprta, so iz zračne zapore začeli črpati zrak, kar je trajalo dobro uro. Ob 06:38 po srednjeevropskem času pa sta vesoljca odprla zunanjo loputo in izstopila iz modula Quest ter tako pričela tretji vesoljski sprehod med odpravo STS-104. Gernhardt se je najprej odpravil v tovorni odsek raketoplana, kjer je sprostil zapahe, ki so zadnjega od rezervoarjev z dušikom držali na posebnem nosilcu.

Mehanična roka Canadarm2, ki jo je v ameriškem modulu Destiny upravljal ladijski inženir James Voss, je rezervoar nato zgrabila in ga prenesla k modulu Quest. Tam ga je mehanična roka spustila in ameriška vesoljca sta ga ročno pritrdila na zunanjost novega modula, poleg treh rezervoarjev, ki so jih tja namestili že med drugim vesoljskim sprehodom. Po opravljeni glavni nalogi sta Gernhardt in Reilly začela plezati proti vrhu nosilca P6. Tam sta si, poleg motorjev za obračanje ameriških kril s sončnimi celicami, ogledala tudi napravo FPP (Floating Potential Probe) za opazovanje električnega potenciala plazme v okolici vesoljske postaje, ki pa ne deluje.

Vesoljca sta se zatem vrnila v zračno zaporo modula Quest in ob 10:40 po našem času je bil 4 ure in 2 minuti dolg sprehod uspešno zaključen. Današnji vesoljski sprehod je bil prvi iz modula Quest in drugi iz Mednarodne vesoljske postaje, sicer pa skupno 24. namenjen izgradnji MVP. Prvi vesoljski sprehod na MVP sta v prehodnem odseku servisnega modula Zvezda namreč že 8. junija opravila Usačov in Voss, oba člana druge glavne posadke (MVP-2). Na ostalih 22 vesoljskih sprehodov na vesoljski postaji pa so se vesoljci odpravili skozi zračno zaporo ameriških vesoljskih raketoplanov, ki so bili združeni z MVP.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Izstop iz modula Quest

tabSD.gif (826 bytes)

.

Pogled na Atlantis

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljec pri modulu Quest

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune