ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

19.07.2001 - Z novim ameriškim modulom Quest znova težave
Novice

 


Houston, ZDA

19.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 19.07.2001 ob 20:50

[Rev:0]

Posadki ameriškega raketoplana Atlantis in Mednarodne vesoljske postaje (MVP) tudi danes sodelujeta pri preizkušanju in popravljanju novega ameriškega modula Quest, ki so ga na MVP priključili 15. julija. Vesoljci iz raketoplana v vesoljsko postajo prenašajo različno opremo in zaloge, ki jih bo za bivanje potrebovala druga glavna posadke. Uspelo jim je tudi odpraviti težave s sistemom za kroženje zraka v Questu, kjer je puščal eden izmed ventilov. Vesoljci so pokvarjen ventil zamenjali z drugim, ki se je nahajal v ameriškem raziskovalnem modulu Destiny. S tem pa se težave s 164 milijonov dolarjev vrednim in približno 6 ton težkim modulom niso končale.

Po montaži vmesne lopute, ki ločuje pripravljalni odsek od zračne zapore Questa (glej skico), so namreč med poskusnim znižanjem pritiska v zračni zapori zaznali nedovoljeno uhajanje zraka. Kot je s pomočjo naprave za ultrazvok ugotovil ladijski inženir James Voss, zrak na več mestih uhaja iz cevi, ki vodi do zračne črpalke. Strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA menijo, da bodo vesoljci težave lahko odpravili enostavno z zamašitvijo luknjic. Dodajajo, da težave ne bodo vplivale na tretji vesoljski sprehod med odpravo STS-104, na katerega se bosta astronavta Gernhardt in Reilly prvič odpravila prav iz zračne zapore modula Quest.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Usačov in  Kavandijeva v Questu

tabSD.gif (826 bytes)

.

Skica modula Quest

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune