ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

18.07.2001 - Gernhardt in Reilly zaključila drugi vesoljski sprehod
Novice

 


Houston, ZDA

18.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 18.07.2001 ob 11:35

[Rev:0]

Ameriška vesoljca Gernhardt in Reilly sta se danes zjutraj, ob 05:04 po srednjeevropskem času, s polurno zamudo odpravila skozi loputo zračne zapore raketoplana Atlantis in tako začela drugi vesoljski sprehod med odpravo STS-104. Do zamude je prišlo zaradi okvare pomnilnika v enem izmed treh ameriških glavnih nadzornih računalnikov na Mednarodni vesoljski postaji, s katero je raketoplan združen od 14. julija. Po ponovnem zagonu računalnika je bila napaka odpravljena in vesoljca sta lahko nadaljevala s pripravami za vesoljski sprehod. Gernhardt in Reilly sta se najprej odpravila k štirim rezervoarjem za kisik in dušik, ki so pritrjeni na nosilcu v tovornem odseku raketoplana.

Astronavta sta najprej sprostila zapahe, ki so držali rezervoar s kisikom in Susan Helms, članica druge glavne odprave na MVP, ga je z mehanično roko Canadarm2, ki je pritrjena na modul Destiny, dvignila iz tovornega odseka raketopalana. Rezervoar z maso dobrih 540 kilogramov je nato približala novemu ameriškemu modulu Quest, kjer sta že čakala Gernhardt in Reilly. Mehanična roka je rezervoar spustila in ameriška vesoljca sta ga ročno pritrdila na zunanjost Questa. Nekaj težav je bilo le s povezavo ustreznih cevi, vendar sta jih vesoljca hitro odpravila. Nato so na enak način iz Atlantisovega tovornega odseka prenesli še rezervoar za dušik in ga pritrdili na Quest.

Ameriški nadzorniki v Houstonu so se dobre tri ure po začetku vesoljskega sprehoda odločili, da bosta vesoljca Gernhardt in Reilly na Quest pritrdila še tretji rezervoar. Sprva je bilo namreč predvideno, da bosta med tem vesoljskim sprehodom vesoljca pritrdila le dva rezervoarja. Po postopku, kot je opisan zgoraj, so vesoljci iz raketoplana s pomočjo mehanične roke zato prenesli še tretji rezervoar (drugi s kisikom) in ga pritrdili na zunanjost novega ameriškega modula. Po opravljenem delu sta se Američana vrnili v Atlantisovo zračno zaporo in ob 11:33 po našem času zaključila 6 ur in 23 minut trajajoč vesoljski sprehod. Šlo je za 23. vesoljski sprehod na Mednarodni vesoljski postaji.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Rezervoar med prenosom

tabSD.gif (826 bytes)

.

Vesoljec poleg rezervoarjev

tabSD.gif (826 bytes)

.

Klikni za večjo sliko

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune