ASTRONAVTIKA
ASTRONOMIJA
NOVICE    
OSTALO
ISKANJE                   
DOSJE:NOORDUNG                


 

 


Portal Vesolje.net ni
porabnik proračunskih
sredstev Republike
Slovenije in ne
 predstavlja stroška
 za davkoplačevalce.


 Portal o astronavtiki in astronomiji
   v spletu od 10.12.1997

17.07.2001 - Raketoplan Atlantis bo z vesoljsko postajo združen dan dlje
Novice

 


Houston, ZDA

17.07.2001

CV-SZ

Piše Simon Zajc, Centralno Vesolje
Objavljeno: 17.07.2001 ob 18:50

[Rev:0]

Ameriški vesoljski strokovnjaki in osebje v središču za nadzor vesoljskih poletov v Houstonu so se odločili, da bo ameriški vesoljski raketoplan Atlantis z Mednarodno vesoljsko postajo (MVP) ostal združen en dan dlje, kot je bilo načrtovano. Petčlanska ameriška posadka raketoplana in tričlanska rusko-ameriška posadka MVP-2 bosta tako imeli več časa za reševanje težav, ki so se pojavile po priključitvi novega ameriškega modula Quest na vesoljsko postajo. Že včeraj je namreč prišlo do puščanja cevi sistema za hlajenje v novem modulu, kar so vesoljci že odpravili. Danes pa so med preizkušanjem ugotovili, da pušča tudi eden izmed ventilov sistema za kroženja zraka v tem modulu - ameriški univerzalni zračni zapori.

Vesoljci so po večurnem delu vendarle odkrili okvarjeni ventil, ga zaprli in tako začasno ustavili puščanje. Zaradi teh zapletov vesoljci sedaj zaostajajo približno pol dneva za predvidenim urnikom dela. Poskusno znižanje zračnega pritiska v novi zračni zapori je nato potekalo uspešno. Člani posadke Atlantisa so se vrnili v raketoplan in zaprli loputo v postajo, ter se pričeli pripravljati na naslednji vesoljski sprehod. Michael Gernhardt in James reilly se bosta na drugi vesoljski sprehod med odpravo STS-104 namreč odpravila jutri zjutraj ob 04:30 po našem času. Poveljnik raketoplana Lindsey, pilot Hobaugh in ruski poveljnik vesoljske postaje Usačov so se danes s pomočjo videozveze udeležili tudi novinarske konference.

Brez pisnega dovoljenja avtorja je vsebino te strani (besedilo, slike,...) prepovedano uporabljati ali posredovati drugam.


Oglejte si:

Preberite si:

Zemeljska obla in ruski del MVP

tabSD.gif (826 bytes)

.

Helmsova in Voss v Questu

tabSD.gif (826 bytes)Copyright (c) Simon Zajc, Centralno Vesolje 1997-2001
http://vesolje.net - info@vesolje.net

 Pogled iz vesolja


Planetarij - nebo
nad Slovenijo


Astronomski koledar
za slovenske kraje


Preleti Mednarodne
vesoljske postaje


Interaktivni atlas
prednje strani
Lune